spot_img

Psychische gezondheid ondanks corona stabiel

Nederlanders is ondanks de coronacrisis stabiel gebleven. Ook tijdens de tweede golf. Dat blijkt uit onderzoek van het Trimbos-instituut. Toch is het, ondanks de veerkracht van mensen, belangrijk om alert te blijven, waarschuwen

de onderzoekers. Toen in maart de coronacrisis in Nederland zorgde voor drastische maatregelen, lieten

verschillende studies zien dat 1 op de 3 Nederlanders psychisch gezien achteruit was gegaan. In juni, toen de maatregelen werden versoepeld, zagen we dat mensen zich weer herpakten. De vrees was dat deze positieve effecten in de herfst, tijdens de tweede golf, weer zouden verdwijnen. Op 13 oktober kondigde

de regering weer nieuwe, strengere maatregelen aan. Deze waren weliswaar minder streng dan in maart, maar omdat het weer ook slechter werd en een vaccin op zich laat wachten, was de verwachting dat meer mensen psychische klachten zouden rapporteren. Dit blijkt echter niet uit het onderzoek. Net als in juni gaf in oktober 1 op de 6 mensen aan psychisch achteruit te zijn gegaan. 79% bleef stabiel, en 6% was er zelfs op vooruit gegaan. Ondanks de aanscherping van de maatregelen geven mensen hun leven nog steeds een 7. Er werden geen verschillen gevonden tussen laag-, middel- of hoogopgeleiden. Meer info op www.trimbos.nl

Advertentie

spot_img