spot_img

Dreigend tekort griepvaccin

Was er de afgelopen jaren een stabiele belangstelling voor de griepprik, mede vanwege COVID-19 is de belangstelling dit jaar explosief toegenomen. Het is niet alleen een landelijke trend. Ook in Westland, Hoek van Holland en Midden- Delfland is er volgens de huisartsen een toenemende vraag naar de griepprik.

Griep is een term die wordt gebruikt voor allerlei virusziekten aan de luchtwegen die koorts veroorzaken. Echte griep maakt slechts 10 tot 15 procent uit van alle griepachtige ziekten. Behalve bij griepepidemieën, dan is het meer dan de helft. Jaarlijks sterven er in Nederland enkele duizenden mensen aan influenza of mede als gevolg daarvan. Ouderen en personen in risicogroepen krijgen mede om die reden jaarlijks gratis een griepprik aangeboden.

Extra vaccins
In verband met corona was er al rekening gehouden met een hogere opkomst voor de griepvaccinatie. Ten opzicht van vorig jaar zijn er dit jaar in Nederland ruim 500.000 vaccins meer besteld. In totaal zijn er voor het najaar bijna 4 miljoen vaccins beschikbaar. Toch blijkt dat dit helaas niet voldoende is voor de vraag naar de griepprik. Voor dit nieuwe griepseizoen kunnen er ook geen nieuwe griepprikken bijgemaakt worden. We moeten het daarom doen met de voorraad vaccins die er nu is.

Gezond? Geen griepprik!
Diverse huisartsen in onze regio geven aan dat staatssecretaris Paul Blokhuis (ministerie van VWS) gezonde mensen van 60 tot en met 69 jaar vraagt nu niet in te gaan op de uitnodiging voor de griepprik. Zo kunnen in ieder geval de meest kwetsbare mensen een vaccin krijgen. Mensen met een medische aandoening en ouder dan 70 jaar worden wel aangeraden op de oproep van de huisartsen om de griepprik te halen. Na inenting van deze groep kunnen overgebleven vaccins worden gebruikt voor gezonde mensen van 60 tot en met 69 jaar. Aan het einde van de griepprikperiode in december wordt duidelijk of er vaccins over zijn.
Huisartsenpost De Cordes in Hoek van Holland geeft op haar website aan dat ook zij deze situatie niet kunnen veranderen. Het is een kwestie van overmacht. Er is nu eenmaal een landelijk en internationaal verhoogde vraag naar griepprikken en het duurt ongeveer zes maanden om griepprikken te maken.

Wat kunt u zelf doen?
Het griepvirus veroorzaakt griep. Als u de griepprik krijgt, dan reageert uw lichaam door afweerstoffen aan te maken tegen het griepvirus. Daardoor wordt de kans op griep kleiner. Het kan zijn dat u toch griep krijgt. De griepprik zorgt er dan wel voor dat u minder ernstig ziek wordt. De prik is bedoeld voor mensen van 60 jaar en ouder en mensen of kinderen met bepaalde medische aandoeningen. De griepprik verkleint de kans op griep. Een griepprik is niet verplicht. Iemand kiest zelf om wel of niet van het aanbod gebruik te maken. Wat kunt u zelf doen? De maatregelen die we met elkaar nemen tegen corona helpen ook om griep te
voorkomen en anderen niet te besmetten.

U verkleint dus de kans op griep door:
• 1,5 m afstand te houden van anderen
• vaak uw handen te wassen met water en zeep
• drukte te vermijden

Voor meer informatie zie: rivm.nl/griepprik

Advertentie

spot_img