spot_img

’EMDR als behandeling succesvol na ingrijpende gebeurtenissen’

Heeft u wel eens van EMDR gehoord? Het is een behandelingsvorm die o.a. door de GGZ wordt aangeboden. EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) helpt als je psychische klachten hebt na een ingrijpende gebeurtenis. Denk aan een ernstig verkeersongeval, misbruik of een geweldincident. Een interview met John Molenaar (GGZ Delfland)

Met EMDR leer je de nare ervaringen te verwerken door erover te vertellen, terwijl tegelijkertijd je aandacht wordt weggeleid. Traumatische beelden worden hierdoor vager en je herinneringen verliezen hun kracht en emotionele lading. John Molenaar is gespecialiseerd als klinisch (neuro)psycholoog en psychotherapeut bij GGZ Delfland en deed eerder dit jaar onderzoek naar de effectiviteit van deze behandeling. De onderzoekers waren nieuwsgierig of de behandeling nog effectiever kon. “In plaats van cliënten in de behandeling af te leiden met het normaal gebruikte groene lampje, of met een heen-en-weer bewegende vinger, wilden we cliënten afleiden met positieve beelden en zien wat het effect daarvan was. De eerste resultaten waren positief. Maar net op het moment dat we op grotere schaal wetenschappelijk onderzoek wilden gaan doen, moesten we door Covid 19 onze activiteiten tijdelijk stop zetten”, aldus John. Hij paste al eerder EMDR als behandelingsvorm toe in de periode dat hij in het ziekenhuis werkte. “Deze methode kan ook worden toegepast bij patiënten die op de IC hebben gelegen en dus zijn blootgesteld aan ervaringen waarin ze machteloos zijn geweest. Je kunt dan denken aan het moment dat ze afscheid moesten nemen van hun familie voordat ze in een kunstmatig coma werden gebracht. Maar niet alleen bij patiënten ook bij de verpleegkundigen, die nog veel leed op het netvlies hebben, kan EMDR succesvol worden toegepast”, zegt John.

Ingrijpende gebeurtenis
Hoe ziet een EMDR-behandeling er uit? “We vragen de client om actief terug te denken aan het beeld waar zij of hij het meeste last van heeft. Tegelijkertijd vraagt de behandelaar om een afleidende prikkel te volgen, zoals zijn bewegende hand of een heen en weer bewegend groen licht op een zogenaamde EMDR- balk. Daarna volgt een moment van rust, waarna we vragen: Wat komt er bij je op? Hierdoor komen gedachten, gevoelens en soms ook lichamelijke reacties zoals hoofdpijn of misselijkheid op gang. Als we vervolgens vragen opnieuw terug te denken aan de gebeurtenis, dan kun je daar na enkele EMDR-sessies beter mee omgaan. Door deze behandeling een aantal keer te herhalen verliest de gebeurtenis steeds meer aan lading en kun je het uiteindelijk een plek geven in je leven. Heb je last van een eenmalige ingrijpende gebeurtenis, dan ben je waarschijnlijk al na enkele behandelingen geholpen. Je kunt dan je dagelijkse bezigheden weer oppakken. Heeft de cliënt een langdurig trauma meegemaakt of een complexer probleem, dan duurt de behandeling langer”, aldus John.

IJsberen en sneeuwlandschap
Terug naar het onderzoek van John dat waarschijnlijk in januari een vervolg krijgt. “De cliënt krijgt drie keer een behandeling. Een behandeling bestaat uit wisselende positieve beelden, bijvoorbeeld jonge ijsberen en een skiër in een mooi sneeuwlandschap. Een behandeling met wisselende neutrale beelden, bijvoorbeeld een foto van een boom en een foto van een schaduw. In de derde EMDR-behandeling krijgt de cliënt een plaatje bijvoorbeeld en streep of stip, bedoeld als punt om op te focussen”, legt John uit. De eerste resultaten laten zien dat de levendigheid van de traumatische beelden sneller afneemt bij de positieve beelden dan bij andere beelden. “Een EMDR behandeling is niet standaard, maar hangt af van de stoornis, wensen en behoeften van de client. Deze behandeling bieden we aan bij o.m. angststoornissen die vrij veel voorkomen. Eén op de vijf mensen maakt op enig moment in zijn leven een angststoornis door. Maar ook na een ernstig autoongeluk, fysiek geweld, (seksueel) misbruik, oorlog of natuurrampen, kun je last krijgen van langdurige lichamelijke en geestelijke klachten. Hierbij kan EMDR ingezet worden en verlichting brengen”.

Advertentie

spot_img