spot_img

Meedoen aan IkPas

We zijn alweer bijna aan het eind van het jaar gekomen, de tijd vliegt. Een bijzonder en ingrijpend jaar, dat we niet snel zullen vergeten! Ook de feestdagen vieren we in tijden van corona anders dan anders. Hoogstwaarschijnlijk met minder mensen aan tafel dan we gewend zijn of zouden willen. Dat betekent natuurlijk niet dat we niet lekker kunnen kokkerellen en er een lekker flesje wijn op tafel komt voor bij het eten of champagne om het jaar uit te luiden.

Als wethouder gezondheidszorg wil ik voorkomen dat jongeren alcohol gaan drinken. Daarom is het belangrijk dat (groot)ouders het goede voorbeeld aan hun (klein)kinderen geven. Een biertje of wijntje op z’n tijd kan geen kwaad, maar hou het wel binnen de grenzen. Kinderen kopiëren namelijk het gedrag van volwassenen, ook als dit negatief is. Snijd het thema ‘alcohol’ regelmatig even aan, zeker zo vlak voor de
feestdagen. En maak de NIX18-afspraak: niet roken en drinken onder de 18 jaar.

Vanuit dat oogpunt bezien vind ik meedoen aan de landelijke campagne IkPas een goed idee. De bedoeling daarvan is een maand lang geen alcohol te drinken, te beginnen op 1 januari. Dat zet het alcoholgebruik na de feestdagen even ‘op pauze’ en zet ons aan het denken. Het maakt ons bewust van onze drinkgewoontes, ook wanneer dat ’af en toe een glas’ is. Juist door corona weten we hoe belangrijk een gezonde leefstijl is.

In januari 2020 deden ruim 40.000 deelnemers mee aan IkPas. En wat blijkt? Ook 6 maanden na afloop dronken veel deelnemers veel minder dan voor aanvang van IkPas. Bovendien voelden ze zich fitter en konden ze beter slapen. Op de website www.ikpas.nl is te zien dat zich inmiddels weer veel mensen hebben aangemeld om mee te doen. Doet u, samen met mij, ook mee?

Ik wens u fijne feestdagen!
Piet Vreugdenhil
Wethouder gemeente

Advertentie

spot_img