spot_img

Geen MBO-niveau 3 zorgopleiding meer in Westland

Werken in de zorg wordt vaak gezien als roeping. Er is echter een gedegen opleiding nodig om je professional in de zorg te mogen noemen. Mede door het salarisniveau in de zorg is er amper animo om in te stromen met een startkwalificatie op mbo-niveau 3. Dit heeft ook consequenties voor de zorgopleidingen in Westland.

“De afgelopen jaren krijgen wij steeds minder aanmeldingen voor de
verzorgende opleiding”, begint Ronald Berkenbosch, directeur Zorg en Welzijn van ROC Mondriaan in Westland. “Misschien omdat jongeren het angstig vinden om zo jong aan een zorgopleiding te beginnen. Maar ook het salaris van zorgpersoneel op niveau-3 is niet bepaald hoog. Als jongeren dan kiezen voor een opleiding in de zorg, is dat met name een opleiding op mbo-niveau 4 of hbo- niveau. Daarbij komt dat de wetgever het mogelijk heeft gemaakt om direct van niveau 2 naar niveau 4 te gaan. Daardoor wordt niveau 3 uiteraard minder aantrekkelijk. We hebben nu nog twee klassen die afstuderen op mbo-niveau 3. Volgend jaar kunnen we geen nieuwe leerlingen voor de zorgopleiding op niveau 3 meer aannemen.”

Handen aan het bed
Leerling verpleegkundigen moeten het vooral hebben van het werken in de praktijk. Handen aan het bed dus. Yvonne Lagerweij is stagecoördinator bij ROC Mondriaan Westland. “Als we niet voldoende praktijk en praktijkbegeleiding kunnen aanbieden, is een zorgopleiding niet haalbaar. Het blijft altijd een uitdaging om voldoende leer- en stageplaatsen te krijgen. Direct bij het uitbreken van de coronacrisis was dat wel een probleem. Zorginstellingen hadden geen tijd om nieuwe mensen in te werken. Zeker geen vreemde mensen die na enige tijd weer van leerplek veranderen. Voor het komende jaar hebben wij wel weer voldoende leerplaatsen.”

Open dagen
Voor alle opleidingen zijn er tot nu toe minder aanmeldingen dan vorig jaar. Een belangrijke oorzaak is het gebrek aan open dagen. Ronald Berkenbosch en Yvonne Lagerweij zijn desondanks optimistisch. “We hebben de afgelopen maanden regelmatig tijdsloten ingebouwd voor online Teambijeenkomsten om kennis te maken met onze school. We merken echter dat toekomstige leerlingen graag het gebouw willen zien en de sfeer willen proeven. We blijven echter wel positief. Het is over het algemeen zo dat Westlanders ook graag in Westland hun mbo-opleiding willen volgen. Ik ga er dan ook vanuit dat we uiteindelijk ook dit jaar voldoende leerlingen kunnen aannemen. Op 21 april is er weer een online open dag. Ik hoop echter dat we binnenkort weer fysieke bezoekers mogen verwelkomen.”

Tip
Als leerlingen en hun ouders geïnteresseerd zijn, moeten ze de komende tijd de website https://www.rocmondriaan.nl/eurOPA-1 in de gaten houden. Bij vragen kunnen zij het beste via mail contact opnemen. ROC Mondriaan kan dan direct aangeven wat de mogelijkheden van dat moment zijn. In Delft aan de Brasserskade en aan de Aspasialaan in Den Haag Leidschenveen, verzorgt ROC Mondriaan óók zorgopleidingen. Op https://www.mbo-westland.nl/Opendagenevents is te vinden wat er in Westland nog meer aan mbo-opleidingen is. Behalve ROC Mondriaan verzorgen ook Albeda en Lentiz er opleidingen.

Advertentie

spot_img