spot_img

Geluidsoverlast Hoek van Holland

In de laatste week van februari regende het klachten van geluidsoverlast door leden van fb-groep ‘Schoon Hoek van Holland’. Nachtenlang werden ze uit hun slaap gehouden door monotome brommende en sireneachtige geluiden vanuit de ‘overkant’: haven- en industriegebied Europoort. De geluiden waren zelfs tot in Westland waarneembaar. De geluiden worden versterkt door de zuidwestenwind.

De één heeft er last van en de ander weer niet. De één hoort niets en een ander voelt het zelfs als een trilling op de borst. Het geluid komt dan dwars door de dichtgesloten ramen en oordoppen heen. Met hoofdpijn en oververmoeidheid door slapeloze nachten als gevolg. Ongeveer 2 procent van de Nederlanders wordt ernstig gehinderd door laag frequent geluid. De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor laagfrequent geluid en de mogelijke gezondheidseffecten hiervan. Het RIVM beveelt aan om het probleem systematischer te onderzoeken.

De milieudienst Rijnmond DCMR krijgt jaarlijks 1400 meldingen binnen over laagfrequent geluid. Bij meer dan 3 meldingen gaan zij op onderzoek uit. De geluiden kunnen door de motoren komen van zware schepen die door de waterweg varen of van de generatoren van schepen die aan de wal liggen. Ook kan er geluid hoorbaar zijn van het laden en lossen van schepen. Voor de bewoners van Hoek van Holland, Maassluis is het vooral belangrijk om dit soort geluidsoverlast te melden bij DCMR. Hoe meer mensen bellen, des te serieuzer het probleem wordt aangepakt.

Advertentie

spot_img