spot_img

‘Groeten is al ontmoeten’

Als je door de lockdown niet zomaar meer bij een inloophuis mag binnenlopen.
Als je voor een familielid niet zomaar meer mag mantelzorgen. Als je als Westlandse wielrenner geen berg meer mag beklimmen. Of op een plein niemand meer mag ontmoeten. Ja, dan wordt het wel erg lastig om als vrijwilligersorganisatie het hoofd boven water te houden.

De rit naar Col du Tourmalet om geld in te zamelen is uitgesteld. Podium Westland heeft al zijn activiteiten moeten verplaatsen. En voor WestlandOntmoet waren de activiteiten dit jaar vrijwel nul. Anita Bassie is projectleider van WestlandOntmoet. Ook zij moesten zich aanpassen: “De maatregelen waren natuurlijk voor alle inwoners van
Westland ingrijpend. Als WestlandOntmoet hebben we gezien dat enerzijds het aanbod moest worden aangepast, afgeschaald en in sommige gevallen geannuleerd, terwijl anderzijds de vraag naar contact groeide.”

Ontmoeting centraal WestlandOntmoet voorziet vooral in de platformfunctie voor andere vrijwilligersorganisaties en wil anderen enthousiasmeren om activiteiten te organiseren én aan te melden. Daar zit de moeilijkheid op dit moment, omdat juist dat een onzekere en lastige factor is. “We zijn er voor hen en willen het platform bieden om (vanaf dit jaar) jaarrond hun activiteiten onder de aandacht te brengen van de inwoners van Westland. Door een dorpskern op de website aan te klikken wordt bekend welke activiteiten er in de buurt worden georganiseerd. Ondanks dat het streven is om het laagdrempelige activiteiten te laten zijn, blijft het in
een tijd als deze lastig. Daarentegen stimuleren we en zien we ook een andere invulling die wel past binnen de geldende maatregelen. Ook daar besteden we graag aandacht aan om dit zo goed mogelijk voor het voetlicht te brengen.”

Toekomst
Op 16 maart was de online kick-off om te vertellen hoe WestlandOntmoet de jaarrond invulling van het platform voor ogen ziet en wat organisaties daarin kunnen betekenen. “We zijn er voor Westlandse organisaties en willen graag voor de inwoners een aanzuigende werking creëren om al het aanbod aan activiteiten te tonen. We hadden er zin in om de start van het eerste lustrum samen met onze relaties af te trappen. De online Teams-aftrap van WestlandOntmoet vond plaats op 16 maart. De belangstelling was prima en het was een informatieve bijeenkomst. Natuurlijk hopen we ook fysiek nog een mogelijkheid te vinden om de start van WestlandOntmoet feestelijk te vieren. Maar tot die tijd zullen we zelf de slingers op moeten hangen. Groeten is nu eigenlijk al ontmoeten.”

Doneren
Veel vrijwilligersorganisaties hebben te kampen met een behoorlijke financiële strop door de lockdown. Inloophuis Carma is een van die organisaties, maar heeft vorige week gelukkig financiële steun gekregen (zie verder in dit blad). Team Westland beklimt ieder jaar de Franse Col du Tourmalet om geld in te zamelen voor lokale doelen. Met veel liefde, passie en hartstocht waren vrijwilligers en deelnemers bezig zich voor te bereiden op de nieuwe editie van Team Westland in 2020. Die werd afgeblazen. Ook de editie van 2021 is verschoven: De wielrenners en wandelaars gaan nu op 6 oktober naar de Franse Alp.

Naar aanleiding van de maatregelen rondom het coronavirus heeft Westland Cultuurweb besloten om Podium Westland 2020 als reguliere editie te annuleren.
Westland Cultuurweb heeft nagedacht over een alternatief, maar het was niet haalbaar om de alternatieve versie nog dit jaar te realiseren. Om deze reden is besloten om Podium Westland volledig door te schuiven naar september 2021. Bezoek eens de websites van de verschillende organisaties om te zien op welke manier u hen kan ondersteunen met een donatie. Alle hulp is welkom!

Advertentie

spot_img