spot_img

“Het idee van langer zelfstandig blijven wonen spreekt ons bijzonder aan”

Als u blij bent met uw huis en de buurt, blijft u daar waarschijnlijk het liefst zo lang mogelijk wonen. Maar is dat ook nog fijn en praktisch als u iets ouder wordt?

Uw kinderen wonen misschien ver weg of hebben een druk leven. Zelfstandig blijven wonen, maar wel in de buurt van anderen met dezelfde interesses, ideeën, achtergrond of hobby’s kan heel prettig zijn. Het is goed om daar nu vast over na te denken, vinden Peter van Holstein en zijn vrouw José.

“Wij wonen in een eengezinswoning en onze kinderen wonen inmiddels zelfstandig”, vertelt Peter. “Ook al zijn wij pas begin zestig, wij bedenken nu al hoe we willen wonen als we bijvoorbeeld rond de zeventig zijn. José en ik willen graag mensen om ons heen hebben waarbij we eens aan kunnen kloppen als er wat is. Zeker als je wat ouder wordt is het fijn om elkaar te helpen. Een keertje samen met buren of vrienden koken, eten of voetbal kijken? Een potje biljart, klaverjassen of schilderen? Dat kan als je met gelijkgestemden bij elkaar in de buurt woont.”

Gezelligheid dichtbij
Peter steekt zijn enthousiasme voor groepswonen niet onder stoelen of banken. Samen met zijn vrouw en nog twee andere stellen wil hij een woongroep in Naaldwijk starten, liefst in het centrum. “In een woongroep is gezelligheid dichtbij en tegelijkertijd heb je privacy doordat je op jezelf woont. Dat is een mooie combinatie! Wij zijn op zoek naar mensen die net zo enthousiast zijn als wij. Zij kunnen zich bij ons, de Woongroep Initiatief Naaldwijk (WIN) aansluiten.”

Geen flowerpower
“Groepswonen is geen nieuw fenomeen. De hippies in de jaren zestig deden niet anders. Ons idee achter groepswonen is zeker anders. Wij willen onze zelfstandigheid behouden en profiteren van de voordelen van wonen in een groep met mensen van ongeveer dezelfde leeftijd. Dat kan door gezamenlijk activiteiten te organiseren, eens een keer een boodschap voor elkaar te doen of een oogje in het zeil te houden als dat nodig is.”

Woongroep Initiatief Naaldwijk
Het vormen van een woongroep kost best veel tijd. “Dus wil je toekomstgericht
denken, dan moet je er op tijd bij zijn”, is Peters advies en tegelijkertijd zijn oproep om aan te sluiten bij de Woongroep Initiatief Naaldwijk. “Je krijgt meer voor elkaar als je dit gezamenlijk oppakt.”

Inmiddels zijn zeventien huishoudens actief bezig met het idee voor groepswonen in Naaldwijk. Maar ook in andere kernen van Westland zijn enthousiaste inwoners actief om een woongroep te vormen, zoals in De Lier, Wateringen, ‘s Gravenzande en Monster. Ook daar kunnen inwoners bij aansluiten.

De ‘koplopers’ van de Woongroep Initiatief Naaldwijk maken op dit moment een kennismakingsronde bij verschillende organisaties en bestaande woongroepen. Zo verzamelen zij informatie om de woongroep verder vorm te kunnen geven. Zij krijgen daarbij ook hulp en advies van Centrum Groepswonen.

Tot slot benadrukt Peter: “Als je geïnteresseerd bent in groepswonen is het zeker zaak om je zo vroeg mogelijk te laten informeren. Je zit nergens aan vast, maar het is gewoon slim om na te denken over je toekomst.”

Ook geïnteresseerd?
Woongroep Initiatief Naaldwijk heeft een eigen website http://woongroepnaaldwijk. nl en een nieuwsbrief. Heeft u ook interesse in groepswonen in Naaldwijk? Vul dan het contactformulier op deze website in.

Groepswonen iets voor u?

De gemeente Westland werkt samen met Centrum Groepswonen en de Seniorenraad Westland aan plannen voor woongroepen in Naaldwijk, De Lier, Wateringen, ‘s Gravenzande en Monster. Verschillende mensen zijn daarmee aan de slag gegaan. Dit noemen we de ‘kopgroepen/koplopers’. U kunt zich daarbij aansluiten of wilt misschien zelf wel een woongroep vormen. Samen met deze kopgroepen, de Seniorenraad en Centrum Groepswonen zoekt de gemeente per woonkern naar geschikte locaties.

Meer weten over groepswonen in Westland?
Op www.centrumgroepswonen.nl vindt u onder het kopje ‘Over ons’: Groepswonen in Westland uitgebreide informatie. Met gerichte vragen over groepswonen kunt u mailen naar info@centrumgroepswonen. nl. Wanneer u teruggebeld wilt worden, kunt u dit aangeven in uw mail. Of kijk voor meer algemene informatie over groepswonen op www.lvgo.nl/starters.

Informatiebijeenkomst 22 april
Op donderdag 22 april is er een online informatiebijeenkomst over groepswonen in Westland. Daar kunt u al uw vragen stellen en kennismaken met de kopgroepen. De bijeenkomst start om 16.00 uur en duurt ongeveer anderhalf uur. U kunt zich aanmelden via de website www.centrumgroepswonen.nl, onder het kopje ‘Bijeenkomsten’.

Advertentie

spot_img