spot_img

Paramedische herstelzorg na COVID-19

Sommige mensen hebben tijdens hun herstel na COVID-19 ernstige klachten of beperkingen. Dit kunnen klachten zijn van extreme vermoeidheid, veel blijven hoesten, last van hartkloppingen, misselijkheid, cognitieve klachten of nog steeds niets kunnen ruiken of proeven. Soms maandenlang. De huisarts of medisch specialist moet in dat geval beoordelen of iemand in aanmerking komt voor eerstelijns paramedische herstelzorg.

Paramedische herstelzorg kan bestaan uit fysiotherapie, oefentherapie, ergotherapie, diëtetiek en logopedie. Het kan per persoon verschillen hoe lang het duurt voordat je hersteld bent van COVID-19. Een grote groep mensen herstelt snel in de thuissituatie zonder dat zij extra zorg nodig heeft. Er is ook een groep mensen die extra zorg nodig heeft. Soms is zorg nodig in de vorm van medisch-specialistische zorg of geriatrische revalidatiezorg. Ook kunnen mensen bij hun herstel gebruikmaken van de huisarts, de wijkverpleging en de geestelijke gezondheidszorg.

Duur van de behandeling
Het is per patiënt verschillend hoeveel zorg er nodig is. Sommige patiënten hebben aan enkele ondersteunende behandelsessies voldoende. Andere patiënten hebben een behandelprogramma van enkele maanden nodig. De maximale periode van behandeling is 6 maanden. Er is ook een maximum gesteld aan het aantal behandelingen waarvoor vergoeding geldt:

Fysiotherapie of oefentherapie: maximaal 50 behandelingen.
Ergotherapie: maximaal 10 uur. Diëtetiek: maximaal 7 uur.
Logopedie: geen maximum.

Vergoeding van paramedische herstelzorg
Mensen met ernstige COVID-19 die tijdens hun herstel ernstige klachten of beperkingen ervaren kunnen in aanmerking komen voor de vergoeding van paramedische herstelzorg. De huisarts of medisch specialist bepaalt op grond van de klachten welke zorg nodig is. Het is niet noodzakelijk dat iemand positief is getest op het coronavirus. Het is ook niet noodzakelijk dat iemand opgenomen is geweest in het ziekenhuis. De meeste zorg wordt vergoed uit het basispakket. De behandelingen worden vergoed vanaf de 1E behandeling. De huisarts beoordeelt na ongeveer 3 maanden of én hoe de zorg voortgezet moet worden.

Ervaring in de regio
De fysiotherapeuten in de regio hebben ook te maken met veel herstelzorg na een corona-besmetting. Tim Konings is een van de fysiotherapeuten van Together In Motion Fysiotherapie in De Lier. “Wij zien erg veel COVID-zorg. In de meeste gevallen bestond de behandeling uit oefentherapie ter verbetering van de conditie en longinhoud. De behandelingen zijn erg wisselend. Sommige behandelingen namen een paar weken in beslag, anderen hadden maandenlang nazorg nodig.”

Fysio- en manuele therapeut Leon van der Kleij: “De behandeling van patienten na COVID bestaat voornamelijk uit spierkrachtversterking en conditieverbetering. De 1-OP-1 behandeling duurt 25 minuten maar de patient gaat – als het beter gaat – zelf de behandeling verlengen in de fitnesszaal. Eén patient was wel vijf kwartier bezig voordat we de met behandelingen gestopt zijn. Hij is daarna zelf blijven sporten op de fitness. Vooral de conditie (zuurstofopname) is verminderd. Bij patienten die langdurig in coma hebben gelegen is ook de spierkracht fors verminderd. Zelf ben ik besmet geraakt in familiaire sfeer. Ik heb een week koorts gehad maar ben niet kortademig geweest (ondanks dat mijn saturatie maar tussen 91 en 93 was). In verloop van drie weken heb ik mijn werk weer opgebouwd naar 100%. Na twee maanden sport ik weer aardig op mijn oude niveau.”

Advertentie

spot_img