spot_img

Alle ‘hands’ aan dek voor wijkverpleging

De COVID-pandemie heeft een zware druk gelegd op de zorg. IC’s waren overvol en ook op de diverse verpleegkundige afdelingen moest plaats gemaakt worden voor corona-patiënten. Regelmatig kregen de verpleegkundigen de loftrompet. Een vergeten groep verpleegkundigen zijn de wijkverpleegkundigen. Het is alle ‘hands’ aan dek in de wijkverpleging.

Wijkverpleegkundigen verzorgen met al hun kennis en vaardigheden de patiënten die niet in het ziekenhuis zijn opgenomen of daar net uit zijn ontslagen. Nancy van den Berg-Kester (wijkverpleegkundige bij Careyn) liet zich niet ontmoedigen en zette er nog een tandje bij. “Wijkverpleging is de persoonlijke, lichamelijke zorg van een patiënt. Verpleging aan het bed. Dus niet de huishoudelijke ondersteuning. Dat is voor veel mensen verwarrend. Wij doen niet de vaat en ook geen boodschappen. Wij hebben het mandaat van de zorgkantoren om indicaties en zorgplannen te maken. Wij doen hetzelfde als een verpleegkundige in het ziekenhuis maar dan bij onze klanten thuis.”

Professionals

Voordat Nancy als wijkverpleegkundige ging werken, heeft zij onder andere in het Holy Ziekenhuis gewerkt.  “In het Holy Ziekenhuis heb ik mijn diploma mbo-verpleegkundige behaald. Drie jaar geleden heb ik ook mijn hbo-diploma gehaald. Ik werk nu ruim vijftien jaar bij Careyn. Mijn werk is heel afwisselend. Van een katheter plaatsen tot en met de wondzorg of een douchebeurt. Je werkt ook nooit op dezelfde locatie maar altijd bij de klant thuis. Het verschil met het werken als verpleegkundige in een ziekenhuis is dat je de klant ook beter leert kennen. Wij hebben klanten die we soms een paar dagen maar ook wel eens een paar jaar verzorgen. Dat schept toch een band. In Monster is Careyn gestart met een wijkleercentrum. Gedurende de schoolperiode leiden we daar zes stagiairs op voor een mbo- of hbo-diploma. Daarnaast hebben we uiteraard de bestaande leerlingen die wij begeleiden. Het is best veel werk maar super leuk om te doen. We delen kennis en energie met elkaar.“

Corona

In het begin van de corona-crisis had de wijkverpleeging nog geen beschermingsmateriaal. Later kregen zij mondmaskers, handschoenen en in het geval van een corona-patiënt die zij thuis moesten verzorgen een beschermingspak. “Dat was best zwaar en heel warm. Gelukkig hebben wij niet heel veel klanten met COVID-19 gehad. We hebben een paar klanten gehad die zijn overleden aan de gevolgen van een besmetting met COVID-19. Er is wel een aantal collega’s besmet geraakt, waardoor het een heftige periode is geweest. Het moeilijkste vond ik dat je geen collega’s meer fysiek kon ontmoeten Dat is vaak het startpunt van de dag.”

Trend

Joke Schokker is manager zorg bij Careyn en verantwoordelijk voor tien wijken in de Westlandse regio. Bij elkaar zijn dat circa 150 medewerkers. “De laatste jaren heeft er een verschuiving plaatsgevonden van de ziekenhuiszorg naar de wijkverpleging. Nu de reguliere zorg in het ziekenhuis weer opgang komt, krijgen wij het extra druk. In een ziekenhuis word je tegenwoordig voor een operatie soms maar een dag opgenomen. Daarna worden ze verzorgd door een wijkverpleging. Een trend die zich al enkele jaren voordoet. Ook worden mensen steeds ouder en blijven steeds meer ouderen thuis wonen. Soms met dementie, Alzheimer en andere ouderdomsgerelateerde klachten. Dat legt extra druk op de wijkverpleging.

Tekort

Wij hebben sowieso een tekort aan wijkverpleegkundigen. Dat betekent dat wij niet iedere klant kunnen aannemen. We proberen alle kanten patiënten aan te nemen, maar we moeten soms helaas nee-verkopen. Niet alleen Careyn maar ook bij andere organisaties in de wijkverpleging. Als patiënten zichzelf enigszins zelfstandig kunnen verzorgen, proberen wij hen echt te stimuleren om dit ook echt te doen. We moeten steeds vaker kijken of de professionele verpleging echt noodzakelijk is. Wij zijn in gesprek met de landelijke en lokale overheid hoe wij maatwerk medische zorg kunnen verlenen en hoe zij kunnen faciliteren bij de zorg waarbij niet direct een verpleegkundige noodzakelijk is. Ook de Zorgkantoren denken mee hoe de verschillende financieringsvormen beter benut kunnen worden om de druk bij de wijkverpleging te verminderen door andere zorginstanties te betrekken bij de niet medische wijkverpleging.

[kader] Handen aan het bed

Wil je afwisselend werk in de wijkverpleging? Kijk op de website www.werkenbijcareyn.nl voor verschillende openstaande vacatures. Ook Pieter van Foreest en Humanitas kunnen nog tal van professionele zorgverleners gebruiken die met het juiste diploma in verschillende functies direct aan de slag kunnen.

Afbeelding:

Wijkverpleegkundigen verzorgen met al hun kennis en vaardigheden de patiënten die niet in het ziekenhuis zijn opgenomen of daar net uit zijn ontslagen.

Advertentie

spot_img