spot_img

‘Ik ben hier kind aan huis’

Informatiecentrum dementie voor passend advies en vragen Midden in een woonwijk in ’s-Gravenzande ligt Ontmoetingscentrum Kornalijn waar de bezoekers graag komen. Zo ook de heer Leen van der Hooven en de heer Ram
Sommandas. Samen met Anja Munter, programmacoördinator, vertellen ze met veel plezier over de gezelligheid en ondersteuning die ze in het ontmoetingscentrum vinden.

Ongedwongen sfeer
Het ontmoetingscentrum heeft een knusse ontmoetingsruimte en een heerlijke tuin. Vijf dagen per week zijn de bezoekers hier welkom. Sommige bezoekers genieten buiten in het zonnetje, terwijl anderen weer binnen zijn/haar eigen dingen doet. De sfeer is ongedwongen, niks moet en alles mag. Ook is iedereen in voor een praatje waaronder de heer Van der Hooven. Hij komt sinds drie maanden iedere dinsdag naar het ontmoetingscentrum. Op de vraag wat er zo leuk is aan het ontmoetingscentrum
antwoordt hij meteen ‘alles’. ‘De mensen, de zorg en de vriendschap. Dat gevoel had ik al snel en ik meen het. Anders kwam ik hier niet hoor,’ lacht hij. De heer Sommandas komt al vier jaar bij het ontmoetingscentrum en is inmiddels een trouwe bezoeker. ‘Ik ben kind aan huis hier en kom hier vier dagen van maandag t/m donderdag. Vrijdag ga ik dan boodschappen doen. Ik vond het meteen gezellig en fijn hier. Zo gezellig dat ik al vrij snel meerdere dagen kwam.’
Anja: ‘Hij had het zo naar zijn zin dat hij al snel vroeg of hij vaker mocht komen. We zijn begonnen met twee dagen en dit werd al snel uitgebreid naar drie en toen naar vier dagen.’

Gezelligheid en samen zijn
Het ontmoetingscentrum is gericht op mensen die vergeetachtig zijn, moeite hebben met de dingen van alledag of het begrijpen van anderen. ‘Veel mensen denken dat alle bezoekers die hier komen dementie hebben, maar dat is zeker niet
het geval. We ontvangen ook bezoekers met (lichte) geheugenproblemen of cognitieve problemen, maar dan niet de diagnose dementie hebben,’ aldus Anja. ‘We hebben een duidelijk programma, omdat de bezoekers behoefte hebben aan structuur. Ongeacht je leeftijd, wil je ook weten waar je aan toe bent en wat er van je verwacht wordt. Dat biedt ook veiligheid. Veel activiteiten zijn erop gericht om het dementieproces te vertragen. Bewegen en geheugenfitness zijn een vast onderdeel van het programma. Zo hebben we een mobiele projector die spellen op de tafel projecteert, spellen die te maken hebben met rekenen, taal maar ook met de bal. Op deze manier prikkelen we de hersenen. Daarnaast hebben we ook andere activiteiten, zoals bloemschikken en schilderen, maar we bieden ook ondersteuning met het leren omgaan met geheugenproblemen. Het programma wordt inhoudelijk aangepast aan de wensen, interesses en behoeften van de bezoekers. Daarnaast bieden we een ondersteuningsprogramma aan voor de mantelzorgers. Dit bestaat bijvoorbeeld
uit individuele ondersteuning, gespreksgroepen en lotgenotencontact.’ De heer Sommandas vertelt enthousiast dat hij gek is op sjoelen en het verzorgen aan de plantjes in de tuin. Binnenkort gaat hij weer nieuwe plantjes kopen voor de tuin. De heer Van der Hooven wil graag zijn hersenen nog kraken en puzzelt graag, met name de woordzoekers. Zo heeft iedere bezoeker zijn/haar eigen voorkeur en dat is ook prima. De gezelligheid en het samenzijn vinden ze het belangrijkste en dat is goed merkbaar in de fijne en prettige sfeer.

Het bezoeken van een ontmoetingscentrum kan voor sommige mensen spannend zijn en vaak ervaren mensen bij de start een drempel om er heen te gaan. Anja: ‘Het is voor de (toekomstige) bezoeker dan fijn dat er iemand even meekomt om kennis te maken met het ontmoetingscentrum. Bij de heer Van der Hooven is zijn schoondochter meegekomen. Samen met hem hebben we afgesproken dat hij kwam, zodat hij kon wennen. Je kan toch pas na een paar keer zeggen of je je het hier prettig en fijn vindt.’ De heer Van der Hooven: ‘Ik vond het geen grote stap en had er geen moeite mee. Anders had ik het ook niet gedaan hoor, zo ben ik ook. Maar ik ben ook iemand die mij makkelijk aanpast. Ik ben jaren voorzitter geweest van de buurtvereniging en het gevoel hier herinnert mij daar ook een beetje aan.’

Advertentie

spot_img