spot_img

Ik ga naar het buitenland en neem mee

Nu de grenzen weer langzaam open gaan, kijken de mensen weer uit naar vakantie. Uit in eigen land is een prima optie maar zeker het buitenland lonkt weer. Om goed beslagen op reis te gaan, wordt de inhoud van de koffers allang van tevoren gepland. Wat neemt u mee als het gaat over gezondheid en welzijn?

Om een vakantie in het buitenland te kunnen vieren, is het in veel landen verplicht om een vaccinatiebewijs te overleggen. Niet alleen dat u gevaccineerd bent tegen het coronavirus, al jaren geldt dat voor sommige landen een vaccinatie verplicht is. Bijvoorbeeld tegen malaria. Dus voordat u een reis gaat boeken, is het aan te raden om het reisadvies van de overheid te raadplegen.

Wat neemt u mee op reis als het gaat over gezondheid en welzijn?

Abdallah Ali is apotheker bij Apotheek Monster. Wij vroegen hem om wat tips te geven over wat u aan medicijnen kan en/of moet meenemen voor een buitenlandse reis.

Toestemming

“Niet iedereen is zich bewust wat ze moeten meenemen als ze op reis gaan. Jongeren staan er niet altijd bij stil. Jonge ouders met kinderen of mensen met medische klachten zeker wel. Voor mensen die medicatie gebruiken is het belangrijk om na te gaan wat je wel of niet mag meenemen. Voor alle landen gelden verschillende regels. Zo is het medicijn codeïne of pijnstillers zoals morfine bij ons vrij op recept verkrijgbaar. In sommige landen worden deze gezien als drugs en is het zonder verklaring van een arts strafbaar om mee te nemen. Op de website hetcak.nl kun je een overzicht vinden van de medicijnen die je mee op reis kunt nemen. Je kunt daar ook een aanvraag doen om toestemming te krijgen om bepaalde medicijnen mee te mogen nemen. Die aanvraag kan vier weken duren en moet dus op tijd gedaan worden.”

Sealen

“Als je medicatie nodig hebt, is het uiteraard belangrijk dat je voldoende meeneemt. Bij voorkeur iets extra om te voorkomen dat je bij een vertraging zonder komt te zitten. Zorg er ook voor dat belangrijke medicatie in de handbagage meegaat. Houdt daarbij rekening dat sommige medicijnen geseald moeten zijn. Een vloeibaar medicijn – zoals insuline – mag niet meer zijn dan 100 milliliter. Daarbij komt dat insuline een medicijn is dat gekoeld moet worden. Bij ons of bij andere winkels kan een kleine koeltas voor medicijnen aangeschaft worden.”

Reisdocument

“Bij je apotheek kun je een reisdocument aan laten maken waarin staat welke medicijnen je gebruikt. Dat document kan ook aan de douane getoond worden. Je kunt daarvoor gewoon even bij ons binnenlopen en wordt dan direct voor je geprint. Ten slotte kun je bij de apotheek producten als zonnebrandcrème, medicijnen tegen reisziekte en diarree aanschaffen. Dan ben je goed voorbereid en weet je zeker dat de kwaliteit goed is. Twijfel je wat wel of niet kan? Neem dan voor de zekerheid contact op met je apotheek.”

Advertentie

spot_img