spot_img

“Ogen geopend voor gehoorprobleem”

Alexandra van Esschoten

Een audicien is een specialist op het gebied van audiologisch apparatuur die zich bezighoudt met het meten en corrigeren van de gehoorfunctie. Terwijl een KNO-arts zich vooral richt op het diagnosticeren en behandelen van klachten, is de audicien dus gespecialiseerd in hoortoestellen en audiologische apparatuur. Alexandra van Esschoten is audicien bij Beeks Oog & Oor in ‘s-Gravenzande. Het afgelopen jaar viel haar iets op.


“Door het dragen van mondkapjes kwamen klanten erachter dat zij tijdens sociale bijeenkomsten niet goed verstonden wat er gezegd werd. Zij werden zich bewust dat ze iets niet goed konden verstaan, doordat zij bij iemand met een mondkapje op niet konden liplezen. Het toont in feite aan dat mensen zich niet altijd bewust zijn van gehoorverlies. Een onderzoek toonde aan dat mensen pas naar een audicien gaan als zij al 7 jaar of langer gehoorproblemen hebben. Dit komt onder andere doordat een (ouderdom)gehoorverlies geleidelijk gaat, dus het sluipt er langzaam in.”

De eerste stap

Het is volgens Alexandra vrij normaal dat er bij beginnende gehoorproblemen een vorm van ontkenning is. “Niemand staat te springen om een hoortoestel te dragen. Veel mensen hebben echter nog een ouderwets beeld van hoortoestellen. Een groot analoog apparaat dat veel piept. Maar tegenwoordig hebben we mooie en kleine digitale hoortoestellen, die cosmetisch gezien niet opvallen. Hoortoestellen die qua techniek veel meer betekenen voor de klant. Zoals het volgen van een conversatie in drukke en sociale situaties of het luisteren naar muziek in een stille kamer.”

Voordelen van een hoortoestel

“De voordelen van een hoortoestel zijn belangrijk”, vervolgt Alexandra. “Je kunt je sociale leven verbeteren doordat je meer kunt verstaan. Bij gehoorproblemen trek je je namelijk vaker terug uit sociale situaties of dat er ontstaat ergernis in de vrienden- of familiekringen, door herhalingsvragen. Ook nemen sommige gezondheidsklachten af. Wanneer je een gehoorverlies onbehandeld laat, heb je een verhoogd risico op het ontwikkelen van dementie. Het tijdig dragen van hoortoestellen kan het risico op dementie met maar liefst 9% verlagen. Andere voordelen zijn dat je minder vermoeidheidsklachten hebt en je je beter kunt focussen.”

Vrijblijvende hoortest

Het afnemen van een hoortest moet zorgvuldig gebeuren. Dat betekent ook dat Beeks Oog & Oor hier de nodige tijd voor neemt. Niet alleen voor het uitvoeren van testen, maar ook bij het uitkiezen en testen van het juiste hoortoestel. Beeks Oog & Oor is een onafhankelijke audicien. Het resultaat is dat zij kunnen kiezen tussen alle hoortoestellen die er op de markt verkrijgbaar zijn en een uitgebreide proefperiode van acht weken kan bieden. Twijfelt u aan de kwaliteit van uw gehoor? Maak dan vrijblijvend een afspraak met een van de audiciens van Beeks Oog & Oor.

Advertentie

spot_img