spot_img

Vitamine Z

Als de maand juni de voorbode van de zomer is, kunnen we de komende maanden aardig wat zonne-uren tegemoet zien. Wie kijkt er niet naar uit? Een beetje extra vitamine in een tijd waar we vooral binnen zijn geweest, kan geen kwaad. Maar hoe zit het met de zon? Slecht of juist goed. Huidtherapeut Wendy van der Pol van ‘Clinic of Scin’ uit Naaldwijk laat haar licht schijnen over de do’s en dont’s van de zon.

“Ondanks dat je Vitamine D aanmaakt door de zon, dat de warmte van de zon heerlijk aanvoelt op je huid en bijna iedereen vrolijk wordt van de zon is de straling van de zon niet gezond”, begint Wendy van der Pol. “De zon geeft namelijk ultraviolette straling (UV) af. Deze straling kunnen we onderverdelen in uv-A, uv-B en uv-C straling. De laatst genoemde straling, uv-C wordt door de atmosfeer gefilterd en bereikt de aarde niet. uv-A straling dringt tot diep in de huid door, waardoor collageen en elastine aangetast kunnen worden met als gevolg huidveroudering op lange termijn. Uv-B straling zorgt ervoor dat je na een dagje strand zonder goed in te smeren, flink kunt verbranden. Dit geeft het directe schade aan het DNA van de huid.”

Hoe vaker je je huid blootstelt aan zon of misschien zelfs verbrand, hoe groter de kans is dat deze schade later kan ontwikkelen tot huidkanker.

Waarom is de zon ook gevaarlijk?

Het grootste gevaar van de zon is de schade die het geeft aan ons erfelijk materiaal, het DNA, in de huid. “De schade die daardoor ontstaat in de huid, is onherstelbaar.

Hoe vaker je je huid blootstelt aan zon of misschien zelfs verbrand, hoe groter de kans is dat deze schade later kan ontwikkelen tot huidkanker. Het allerbeste is om direct zonlicht op de huid zoveel mogelijk proberen te vermijden. Het is belangrijk om tussen 11 en 15 uur niet in de zon te zitten, dan is de zon namelijk op zijn sterkst en loop je het meeste risico op huidverbranding. Wanneer je toch in de zon komt, draag dan een hoed of pet zodat je hoofdhuid en gezicht goed beschermd zijn. Daarnaast is het belangrijk om je goed in te smeren met een hoge zonbescherming. Vaak horen wij van mensen dat zij zich alleen insmeren bij langdurig buiten zijn in de zomer of wanneer zij naar een zonnig land op vakantie gaan. Wij adviseren mensen het liefst om het gehele jaar door te smeren met een zonbescherming, ook wanneer het bewolkt is of regent. Achter de wolken schijnt namelijk altijd de zon, waardoor er elke dag straling is. Zeker richting de zomer wordt de straling weer krachtiger en is je huid dit vaak niet meer gewend. Begin daarom op tijd met smeren!”

Is de zonnebank een goede voorbereiding?

Nee de zonnebank is nooit een goede voorbereiding. Een zonnebank geeft vooral uv-A straling af. Dit type straling dringt diep door in de huid en breekt elastine af. Hierdoor zal de huid vroegtijdig verouderen waarna er fijne lijntjes, rimpels en pigmentvlekken kunnen ontstaan. Het grootste risico van uv-A straling is het ontwikkelen van (beginnende) huidkanker. Bij de zonnebank mis je ook de UV-B straling die je huid laat wennen aan de zon en uiteindelijk je huid iets dikker maakt wat een natuurlijk bescherming geeft aan je huid. De zonnebank is daarom nooit gezond voor je huid en raden wij hoe dan ook af! Veel beter is het om je huid langzaam aan de zon te laten wennen met een goede zonbescherming. Hierdoor bouwt je huid een natuurlijke eigen bescherming op.

Tips

Het is van belang om je dagelijks te beschermen met een goede zonbescherming met minimaal factor 30 of 50. Breng deze om de 2 uur aan voor optimale bescherming. Dagelijks een zonbescherming kun je zien als het beste anti-aging product. Op lange termijn heb je minder kans op vroegtijdige huidveroudering zoals lijntjes, rimpels en pigmentvlekken. Daarnaast hebben wij in onze kliniek ook minerale make-up die zonbescherming bevat. Op deze manier ben je nog beter beschermd tegen de zon. Ook bestaat er zonbescherming in poedervorm welke je over je make-up kunt gebruiken en dit gedurende de dag kunt herhalen. Ideaal voor als je bijvoorbeeld op een terrasje zit en je jezelf goed wilt beschermen!  

Wil je meer informatie over het verminderen van zonneschade of ben je opzoek naar goede zonbeschermingsproducten, neem dan contact met

Clinic of Scin op of loop gerust eens binnen in hun kliniek!  

Advertentie

spot_img