spot_img

Weg heg over de weg

Scheefliggende stoeptegels of overhangend groen vinden wij vaak heel irritant. Het ziet er slordig uit en als je even niet oplet, maak je een lelijke smak. Niet voor niets staat het meestal hoog in de lijstjes van ergernissen in de openbare ruimte; onder hondenpoep uiteraard, want die ergernis spant traditiegetrouw de kroon.

Ik vind een schots en scheve stoep veel erger dan alleen maar irritant. Het is namelijk een groot obstakel in het dagelijks leven van ouderen en mensen met een rollator of rolstoel. Als de weg naar de supermarkt, het terras of het strand in gedachten een haast onneembare hindernisbaan wordt, dan denk je wel drie keer na voor je er gezellig even op uit gaat. Eigenlijk zou je dus best kunnen zeggen dat een scheve stoeptegel bijdraagt aan vereenzaming.

In Westland maken we daarom al een paar jaar flink werk van het beter toegankelijk maken van de straten en voorzieningen. Zo stimuleren we om gebouwen drempelvrij te maken en zijn bijvoorbeeld bij het strand van Ter Heijde invalidentoiletten, strandrolstoelen, de strandrups en een speciaal goed begaanbaar pad beschikbaar.

Er blijft werk aan de winkel, en ik zou zeggen niet alleen voor bedrijven en de gemeente, maar voor ons allemaal. Want, wat nu als wij onszelf vaker de vraag zouden stellen: ‘kan mijn buurvrouw van 85 hier nog gemakkelijk langs?’ wanneer wij onze fiets of auto parkeren, onze heg snoeien of onze containers aan de weg zetten?

Als we ons vaker bewust zouden zijn dat onze kleine handelingen uit gemak, haast of gewoonte ongewild een probleem kunnen vormen voor anderen, dan dragen we allemaal bij aan een beter toegankelijk Westland voor alle Westlanders.

En mocht u een heg hebben die de doorgang belemmert? Gauw de heggenschaar pakken!

Piet Vreugdenhil
Wethouder Zorg en Welzijn

Advertentie

spot_img