spot_img

Westland in de running voor Meest Toegankelijke Gemeente

De gemeente Westland doet mee aan de landelijke verkiezing Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten heeft deze wedstrijd in het leven geroepen om gemeenten te stimuleren de toegankelijkheid van gebouwen en dergelijke te verbeteren. Ruim vier miljoen Nederlanders hebben een beperking of chronische ziekte. De gemeente Westland heeft het toegankelijk maken van gebouwen en de openbare ruimte al lange tijd in het vizier.

Gelijkwaardig
Vijf jaar geleden sloot Nederland zich aan bij het VN-verdrag Handicap. Dit verplicht de overheid extra haar best te doen zodat mensen met een beperking of chronische ziekte gelijkwaardig mee kunnen doen in de samenleving.
Wethouder Piet Vreugdenhil (zorg): “Al ver voor die tijd zetten onze gemeente, Platform Gehandicapten Westland (PGW)en andere lokale partners zich in voor een toegankelijke samenleving voor iedereen in Westland. Wij hebben oog voor
zaken die voor mensen echt beperkend kunnen zijn. Of dat nu in de openbare ruimte is of online. Hierdoor kunnen ook Westlandse inwoners met een beperking of chronische ziekte hier prettig recreëren,
wonen, werken en onderwijs krijgen.”

Vele initiatieven
Op dit moment zijn er in Westland talloze projecten waarin toegankelijkheid de volle aandacht heeft. Zo heeft het PGW, in samenwerking met Vitis Welzijn en de gemeente, stappen gezet in het toegankelijk maken van de wijkcentra.
En stimuleert het keurmerk Westland Drempelvrij ondernemers gebouwen toegankelijk te maken. In toekomstige bouwprojecten wordt ook steeds meer nadruk gelegd op toegankelijkheid.

Strandopgang
Strandweg in Ter Heijde beschikt over extra voorzieningen, zoals een speciaal pad, vertrek van de strandrups, strandrolstoelen en een invalidetoilet, waardoor iedereen kan genieten van het Westlandse strand. Ook scoort Westland hoog in de lijst met gemeenten met de meeste publieke toiletten. “Het is slechts een greep uit de vele initiatieven waar ik echt trots op ben”, aldus wethouder Vreugdenhil.

Digitaal toegankelijk
De gemeente heeft de afgelopen jaren hard gewerkt aan digitale toegankelijkheid. De website van de gemeente staat geregistreerd in het toegankelijkheidsregister en scoort hoog. Daarnaast heeft de gemeente zich eind 2020 aangesloten bij de landelijke campagne Direct Duidelijk met als doel de communicatie naar inwoners toe te verduidelijken.

Advertentie

spot_img