spot_img

Zwemmen in de regio

Zwemmen is volgens velen de gezondste manier van bewegen.  Zoals bij alle sporten vergroot zwemmen je longinhoud. Zelfs als je maar één keer per week zwemt voel je je fitter. Ook als je last hebt van stress en gespannen spieren is zwemmen een goede oplossing. Waar kun je allemaal zwemmen in de regio?

Door te zwemmen gaat de gezondheid van je hart en bloedvaten erop vooruit. Het water draagt je lichaam voor 90%, op die manier train je je conditie zonder heftige impact op je skelet die je bij het hardlopen wel hebt. Je lichaam voelt soepeler aan doordat spieren en gewrichten zich ontspannen. Je gebruikt ze op een niet-belastende manier. Bewegen in water heeft een ontspannen werking op de geest, waardoor stress wordt verminderd. Je zult zien dat je na afloop ontspannen het zwembad uit stapt.

In de Boetzelaer is er ook op het gebied van aquasporten veel te beleven.

Tijdens de coronacrisis waren de zwembaden in de regio gesloten. Het gevolg is onder andere dat zwemlessen niet meer gegeven konden worden en recreatief (binnen) zwemmen niet meer mogelijk was. Frank Haagsma is de nieuwe directeur van het opnieuw gebouwde zwembad De Boetzelaer in Monster. De Maaslander volgde per 1 maart Peter Wielaart op, die op 1 april officieel uit dienst trad. “Zwemmen kun je een leven lang doen. Er is geen leeftijdsbeperking. Als je als kind leert zwemmen, heb je daar je hele leven plezier van. Mede door de coronacrisis hebben wij een aanzienlijke wachtlijst. Nu we weer open zijn, hebben we de wachtlijst inmiddels met 400 leerlingen kunnen verkorten. Er is nog steeds een wachtlijst voor de populaire tijden. Op minder populaire tijden hebben wij nog wel plaats. Lesgeven is voor ons trouwens net zo belangrijk als recreëren en aquasporten. Onze visie is zwemmen leuk en attractief te maken.”

Vaardigheden onderhouden

In zee zwemmen is heerlijk als het in de zomer warm is. De zee is echter een water waarin je gemakkelijk kunt verdrinken of onderkoeld kunt raken. Berucht zijn muien, onderkoeling, afdrijven met zwemband of luchtmatras, en hoge golven. Jaarlijks verdrinken er helaas nog altijd mensen in zee. Frank Haagsma: “Goed kunnen zwemmen is ook belangrijk voor de veiligheid. In onze regio heb je heel veel binnenwaters en natuurlijk ook de zee. Ieder jaar zijn er nog te veel verdrinkingen! Dat kan en moet echt gereduceerd worden. Op jonge leeftijd al leren zwemmen draagt daar zeker toe bij. Maar daar houdt het niet bij op. Zwemmen zul je zeker moeten onderhouden. Want ook al kun je je redden in een zwembad, op open water is de situatie totaal anders. Zeker in zee met gevaarlijke stromingen. Dat betekent dat je je zwemvaardigheden zal moeten onderhouden.”

Open Water

Langs de gehele Westlandse en Hoekse kust kan gezwommen worden in zee. Maar niet alleen aan de kust kan in open water gezwommen worden. Elke twee weken onderzoekt het Hoogheemraadschap van Delfland het zwemwater op 14 aangewezen plekken in de regio. Zij controleren of er bacteriën of blauwalgen in het water zitten. De meetresultaten sturen ze naar de provincie. De provincie kan als dat nodig is een negatief zwemadvies geven. In de lijst op hun website zie je de plekken die zijn aangewezen om in te zwemmen. Dit gebeurt alleen tijdens het zwemseizoen dat loopt van 1 mei tot 1 oktober. Ook de recreatiegebieden Krabbeplas, de Foppenplas, het Boonerlucht en het Kraaiennest zijn op zonnige dagen een goed alternatief voor het strand. Zwemmen in de regio? Take your pick!

[kader] Zwembaden

 • Optisprt – Maesemunde
  www.optisport.nl/maesemunde
 • Optisport – De Hoge Bomen (met buitenbad)
  www.optisport.nl/hogebomen
 • Zwem- en Recreatiecentrum De Boetzelaer
  www.deboetzelaer.nl
 • Zwembad Waterman Natuurlijk (alleen buitenbad)
  www.watermannatuurlijk.nl
 • Sportcentrum Vreeloo
  www.optisport.nl/vreeloo
 • ‘t Hoekse badje
  Cordesstraat 160
  Hoek van Holland

I

Advertentie

spot_img