Home 202109-hoofd Het zout der aarde

Het zout der aarde

0
Het zout der aarde

Het zout der aarde is een Bijbelse uitdrukking die nog wel eens als negatief wordt ervaren. De uitdrukking is echter een compliment en staat voor: de bron van kracht en bezieling voor anderen. Wat doet zout eigenlijk voor de gezondheid van de huid.

Zout was in Bijbelse tijden niet alleen van levensbelang als conserverend middel maar ook als levensmiddel op zich. Bovendien had het een belangrijke rol in bepaalde offerhandelingen. Het was bijzonder kostbaar. Wanneer Jezus zijn discipelen ‘het zout der aarde’ noemt in Mattheüs 5:13 (NBG-vertaling), dan benadrukt hij hun belang voor andere mensen.

Je hebt zout nodig. Je lichaam gebruikt zout voor het prikkelen van zenuwen, het samentrekken van spieren en het goed opnemen en afvoeren van vocht. Zout is dan ook een essentiële voedingsstof. Zowel een te hoge als een te lage inname lijkt een negatief effect op onze gezondheid te hebben. Wat te veel en te weinig is, is niet duidelijk en moet verder onderzocht worden. Te veel zout eten, kan een hoge bloeddruk veroorzaken. En een hoge bloeddruk is een risicofactor voor hart- en vaatziekten. Probeer daarom zo min mogelijk zout te eten. Welke klachten kun je krijgen als je te weinig zout binnenkrijgt? Klachten die kunnen optreden bij een tekort aan zout zijn lusteloosheid, misselijkheid en braken, hoofdpijn, verwardheid of sufheid en epileptische aanvallen. Uitdroging door diarree of braken is te voorkomen door extra veel te drinken en daarbij zout te eten.

Gezond mineraal

Zout en met name zeezout, bevat veel verschillende mineralen. De huidtherapeuten van Clinic of Skin leggen uit waarom. “Eén van de mineralen is magnesium. Magnesium ondersteunt bij het behouden en herstellen van je huidbarrière. De huidbarrière is het natuurlijke beschermingslaagje op je huid. Deze laag bestaat uit de opperhuid, oftewel de bovenste laag van je huid. Het geeft bescherming tegen invloeden van buitenaf zoals virussen, schimmels, bacteriën, warmte en kou. Een ander voordeel van magnesium in zout, is het verhogen van de waterhoudende capaciteit van de huid. Dit zorgt er dus voor dat je eigen huid beter vocht kan blijven vasthouden, waardoor je huid minder droog en beter gehydrateerd wordt.”

Huidziekte

Dit klinkt volgens Clinic of Skin goed, maar let wel op! “Het is bekend dat bij langdurige blootstelling aan bijvoorbeeld zeewater, juist de huidbarrière wordt verstoord. Hierdoor kun je te maken krijgen met een drogere huid. Daarna kan de huid juist weer hierop reageren door bijvoorbeeld extra talg aan te maken met acne tot gevolg. In het algemeen staan wij neutraal in het gebruik van zout op een gezonde huid. Wij adviseren het niet per se bij ons in de kliniek, maar bij sommige huidindicaties zou het in theorie positief kunnen uitpakken. Zout kan bijvoorbeeld helpen bij psoriasis. Bij Psoriasis gaat de vernieuwing van huidcellen veel sneller dan bij een ‘gemiddeld’ mens. Door middel van (zee)zout houdt de huid meer vocht vast, waardoor de huid minder snel gaat vernieuwen. Maar ook bij eczeem heeft zeezout een gunstige werking. Doordat de huid meer gehydrateerd wordt, zullen ook de droge eczeemplekken verminderen.”

Dode Zeezout

Westland en Hoek van Holland beschikken over een zee aan zout. Maar er zit zeker verschil in zout. Het zoutgehalte in de Dode Zee bevat 10x meer mineralen dan normaal zeezout. Door de uiterst rijke minerale samenstelling van Dode Zeezout, heeft het een therapeutisch effect op de algehele gezondheid. Het zout bevat meer dan 40 mineralen, die door de huid kunnen worden opgenomen, met als meest voorkomende: magnesium, kalium en calcium. Dode Zeezout maakt de huid minder droog. Wassen met Dode Zeezout of baden in een oplossing van Dode Zeezout verbetert de vochtbalans van de huid, vermindert roodheid en ruwheid en verbetert de huidbarrière. Dode Zeezout reinigt en desinfecteert en is een uitstekende exfoliator. Door te scrubben/peelen met een product waar Dode Zeezout in is verwerkt, helpt u uw huid om dode huidcellen af te voeren die bijdragen aan de ruwheid van de huid, verstopte poriën en (pigment)vlekken. Dode Zeezout bevordert een jeugdige uitstraling en vermindert rimpelvorming. Iedere huid is natuurlijk anders. Ben je benieuwd wat het voor jouw huid zou kunnen doen? Probeer het eens uit en ervaar zelf!