Home 202109-column Leren leren lezen

Leren leren lezen

0
Leren leren lezen

Begin deze maand was er volop aandacht voor laaggeletterdheid. We denken wel eens dat dat in Nederland niet meer zo veel voorkomt. We zijn per slot van rekening een ontwikkeld land met leerplicht. Toch zijn er alleen in Westland al meer dan 16.000 mensen die moeite hebben met lezen en schrijven.

Van deze groep heeft 1/3 een Nederlandse achtergrond en 2/3 een buitenlandse. Bij de buitenlandse groep kunnen we ons allemaal van alles voorstellen. Natuurlijk heb je moeite met de Nederlandse taal als je hier naartoe gevlucht bent uit Afghanistan. Maar meer dan 5.000 Nederlandse Westlanders? Dat is toch raar?

En precies die reactie maakt het zo ontzettend lastig voor mensen om op latere leeftijd nog beter te leren lezen en schrijven. Je schaamt je ervoor. Maar is dat terecht?

Je bent niet dom of lui als je moeite hebt met lezen of schrijven. Oorzaken zijn talrijk. In sommige gezinnen werden kinderen niet voorgelezen, daar waren geen boeken. Soms is een aanwijsbare medische oorzaak in de peutertijd de reden. Ongevaarlijk, maar slecht voor de taalontwikkeling. Of je ging gewoon jong werken in de kassen en had minder aandacht voor school. En om te kunnen lezen, moet je leren, leren lezen.

Veel mensen schamen zich ervoor, elke keer als ze een menukaart voor zich krijgen, of als hun kleinkind vraagt: ‘wat staat daar opa?’

Het is aan ons allemaal om te zorgen dat niemand zich schaamt die op latere leeftijd wil leren.

Sterker, ik heb persoonlijk veel meer bewondering voor iemand van 70 die zichzelf nog wil verbeteren dan voor mensen die zichzelf al perfect vinden, wat u?

Kortom, onze 16.000 mede-Westlanders die hoeven zich nergens voor te schamen. Die roep ik op om te gaan oefenen met lezen en schrijven. En dan doen we gewoon allemaal mee; we zijn immers nooit te oud om te leren.

Piet Vreugdenhil
wethouder gemeente Westland