Home 202109-hoofd Natuurlijke voeding? Natuurlijk!

Natuurlijke voeding? Natuurlijk!

0
Natuurlijke voeding? Natuurlijk!

Gezonde en natuurlijke voeding is een trendy begrip geworden. En dat is goed voor milieu, dier en onszelf. Er is vanwege diverse voedselschandalen ook veel belangstelling voor natuurlijke voeding. Maar wat is natuurlijke voeding hoe kunt u natuurlijk eten?

Natuurlijke voeding is voeding die rechtstreeks uit de natuur komt. Kenmerkend voor natuurlijke voeding is dat ze vers, puur, biologisch en fairtrade zijn. Zo is er dus niets uitgehaald en ook niets aan toegevoegd zoals geur-, kleur- en smaakstoffen. Geen ellenlange ingrediëntenlijstjes op bewerkte producten die nauwelijks nog iets met het oorspronkelijke product te maken hebben.

Natuurvoeding is een bewuste manier van voedselproductie en voedselkeuze. De maaltijden worden samengesteld volgens de ‘drieledigheid van de plant’ en zijn vlees- en visarm. Het gebruik van de magnetron wordt geweerd. Bij de voedselkeuze wordt ook gekeken naar smaak, verpakkingsmaterialen, milieuvriendelijke bewaarmethoden en sociaal-economische aspecten. Daarbij komt dat natuurvoeding ook als smaakvoller, voedzamer en heilzamer wordt ervaren. Immers, doordat natuurlijke voeding niet bewerkt wordt, zit het nog propvol essentiële voedingsstoffen. Dit in tegenstelling tot fabrieksvoeding dat (sterk) bewerkt is en nauwelijks nog voedingswaarde kent.

Biologische buurtsuper

Biefit uit Naaldwijk is een biologische supermarkt en natuurdrogist onder één dak. De supermarkt heeft veel basisproducten. De drogisterij heeft een ruime keuze aan voedingssupplementen. Daarnaast heeft Biefit een breed  assortiment glutenvrije voedingsmiddelen, zoals versgebakken brood op vrijdag. Drogist en eigenaar Cindy van den Bos: “Natuurlijke voeding is wat ons betreft voeding die zo dicht mogelijk bij de natuur ligt. Direct van de boom of uit de grond en als bereid product met zo weinig mogelijk toevoegingen. Zo onbewerkt mogelijk dus! Liever naturel yoghurt met fruit en een lepeltje honing in plaats van vruchtenyoghurt uit de supermarkt. Ons motto is: voedt de mensen die je liefhebt – dus ook jezelf – met goede voeding. Gezonde voeding maakt dat je je goed voelt in je lichaam en je geest. Voedingssupplementen kunnen daarbij ondersteunen. In de winkel hebben we veel expertise om te adviseren over de juiste voeding of supplementen.

–               Veel groenten en fruit

–               Geen ‘junk’ in je eten

–               Af en toe zondigen

500 gram groente per dag

Cindy heeft een uitgesproken mening over gezonde voeding en met name de rol van groente voor een gezond leven. “Groente is extreem belangrijk voor een gezond lichaam. Het zorgt onder andere voor de vitaliteit van de darmen. Meer groente eten krijg je niet voor elkaar door alleen te proberen om een halve kilo groente bij je avondeten weg te werken. Groente moet je invoegen in al je maaltijden. In de ochtend een smoothie van groente en fruit. Bij de lunch een heerlijke soep die je maakt van verse groente. Enzovoort. Een van de belangrijkste ingrediënten van groente is magnesium. Het is belangrijk voor het ontspannen en ontkrampen van ons lijf. Zeker door de coronacrisis niet te onderschatten. Een lichaam dat stress ervaart gebruikt ook meer magnesium. Dat moet aangevuld worden. Het eten van groente is ook geen tijdelijk dieet maar het omgooien van je lifestyle. Gelukkig zie ik op social media dat steeds meer influencers gezonde voeding als thema hebben. Alle beetjes helpen.”

Tips

Wil je aan de slag met natuurlijke voeding? En inzetten op gezonder leven en je lichaam voorzien van de juiste voedingstoffen? Hieronder enkele tips om zo puur mogelijk te gaan eten.

Eet mee met de seizoenen

Planten die in de grond en in de buitenlucht groeien in een bepaald seizoen genieten de voorkeur. Dat vraagt minder energie dan groenten of fruit uit een verwarmde kas. Daarnaast smaakt een aardbei in de zomer van de koude grond anders dan een aardbei in het voorjaar uit de verwarmde kas. Smaak zegt ook iets over voedingswaarde en aanwezigheid van inhoudsstoffen zoals bioactieve stoffen.

Gebruik producten uit de regio

Lokale producten van eigen bodem worden steeds populairder. Men vindt het tegenwoordig erg belangrijk om te weten waar de producten vandaan komen en op welke manier deze geproduceerd worden. Vanuit milieuoogpunt bekeken zijn producten uit de regio een goede keuze omdat er minder energie nodig is om de producten te verspreiden.

Maak je eten zelf klaar

Kook je maaltijden bij voorkeur zelf vanaf nul met uitsluitend verse en pure producten. Dat is wel zo lekker, je weet wat erin zit en het is ook beter voor je gezondheid.

Eet pure en natuurlijke ingrediënten

Veel mensen zijn erg wantrouwig geworden tegenover producten. Daarom zijn biologische producten steeds populairder aan het worden. In deze producten worden namelijk minder (kunstmatige) toevoegingen gebruikt en dus vertrouwen we het meer.