Home 202109-trending Wandelen in plaats van rennen

Wandelen in plaats van rennen

0
Wandelen in plaats van rennen

Je kunt het zo gek niet verzinnen of wandelen heeft er een goede invloed op. Je humeur, lichamelijke ongemakken, gewoon je totale gezondheid. Een frisse duik in de voordelen van wandelen.

Voor onze verre voorouders was lopen noodzakelijk om bijvoorbeeld aan voldoende eten te komen. Ons lichaam is erop gebouwd. Nu is die noodzaak weg. Maar ons lichaam heeft die beweging nog even hard nodig. Dat blijkt wel uit de vele bewezen voordelen van ‘matig intensieve activiteit’, waar wandelen officieel onder valt.

Gezondheidswinst

Wandelen is bijvoorbeeld goed voor je hart en bloedvaten, en verlaagt het risico op chronische aandoeningen zoals diabetes type 2. Wandelen kan ook een reddingsboei zijn voor mensen die al problemen hebben met hun gezondheid. Het lichaam kan door wandelen met zo’n 20 procent opknappen, bijvoorbeeld bij lage rugpijn, artrose en artritis. Je doet je brein een enorm plezier met een wandeling. Regelmatig wandelen houdt je hersenen letterlijk jong, bevestigt een Amerikaans onderzoek: het zorgt ervoor dat er nieuwe cellen worden aangemaakt en houdt het hersenvolume op peil. Daardoor heb je veel minder risico op cognitieve achteruitgang bij het ouder worden.

Om gezondheidswinst te behalen is het advies om minimaal tweeënhalf uur per week stevig door te wandelen. Minimaal, dus meer is beter. Maar de gezondheidswinst wordt niet veel groter als je uren-en-uren per dag wandelt. De grootste progressie is te behalen wanneer iemand van niks naar tien minuten stevig wandelen per dag gaat. Het is mooi om zo’n twintig kilometer per week te wandelen. Maar minder is ook goed. Een paar uur per week wandelen geeft volgens sommige onderzoekers al 20 procent minder sterftekans.

Wandelroutes

Stichting Bezoek Westland is verantwoordelijk voor de uitvoering van de toeristische marketing en promotie van Westland. De stichting bestaat uit een vrijwillig bestuur en twee parttime freelancers. Daarnaast zijn er meer dan 100 ondernemers partner van Bezoek Westland! Voorzitter Angelique de Wit: “Trek alvast je wandelschoenen aan want Bezoek Westland heeft prachtige wandelgebieden- en routes in het Westland verzameld! Westland heeft nu eenmaal een bijzondere kust, diverse natuurgebieden, mooie dorpjes en een heerlijk landschap om flinke kilometers te maken. Bovendien ligt de Westlandse kust in een van de mooiste Natuurgebieden van Nederland, namelijk Nationaal Park Hollandse Duinen. Er zijn genoeg wandelgebieden om van te genieten en genoeg leuke wandelroutes! Ook heeft Bezoek Westland verschillende wandelroutes uitgestippeld. Op www.bezoek-westland.nl staan ze overzichtelijk op een rijtje zodat je gemakkelijk kan kiezen welke route je gaat volgen.”

Tips van Joost Voorberg

Een podotherapeut helpt om klachtenvrij te bewegen. Heeft u bijvoorbeeld zere voeten tijdens het wandelen of een pijnlijke heupgewrichten tijdens het fietsen? De podotherapeut kan u helpen en u leren hoe u op de lange termijn pijnvrij kan bewegen. Voorberg Podotherapie is gevestigd in Voorberg Schoenen in ‘s-Gravenzande. Om klachten bij het wandelen te voorkomen heeft podotherapeut Joost Voorberg de volgende tips.

– Bouw het wandelen langzaam op. Begin bijvoorbeeld eerst met een klein rondje en maak het de ronde steeds iets groter.

– Draag (wandel)schoenen in de juiste maat. Vaak is dit een maat groter dan je normale schoenmaat.

– Draag goede sokken om blaren te voorkomen. Het liefst een naadloze sok die goed aansluit.

– Heeft u geen speciale wandelschoenen? Kies dan voor een schoen met een brede stabiele zool en genoeg ruimte voor de tenen. Een sneaker komt hier vaak wel bij in de buurt.

– Check de schoen regelmatig op oneffenheden door de hand door de schoen te halen.

– Bewaar de schoen niet op of onder de verwarming, hierdoor kan de zool snel verteren

– Gaat u lopen als het donker is? Zorg voor goede verlichting

– Maak het extra leuk door bijvoorbeeld de app ‘Ommetje’ te gebruiken

Heeft u toch last van klachten? Kijk eerst wat zelf kunt doen, helpt dit niet? Maak dan een afspraak via www.voorbergpodotherapie.nl.