spot_img

‘De dag van’ of ‘de week van’

Is het u ook opgevallen dat dat er steeds meer ‘dagen van’ en ‘weken van’ lijken te zijn? Dan bedoel ik bijvoorbeeld de ‘week van de mobiliteit’, de ‘week van de hoogbegaafdheid’, de ‘dag van de tolerantie’, de ‘dag van de leerkracht’ etcetera. Is dat nu alleen maar marketing of hebben we er ook iets aan? ‘Doen die problemen er alleen toe op die ene dag?’ en ‘zijn er in die week geen andere problemen’ wordt dan wel eens een tikje cynisch gevraagd.

Het antwoord op die laatste twee vragen is natuurlijk: nee. Al die thema’s in onze samenleving bestaan elke dag en verdienen elke dag aandacht. Maar toch zijn die themadagen en -weken belangrijk om een paar redenen.

Ten eerste, herinneren ze ons allemaal aan een probleem of belangrijk onderwerp waar sommigen van ons dagelijks mee worstelen, zoals bijvoorbeeld ‘Coming Out Day’. Zo’n dag helpt ons allemaal even stil te staan bij de ander en na te denken over ons eigen handelen.

Ten tweede, en wat mij betreft zeker zo belangrijk, rond een themadag of -week, zie je dat vrijwilligers, verenigingen en organisaties hun krachten bundelen om prachtige initiatieven te ontplooien. Van nabij zie ik met hoeveel energie ook in Westland gewerkt wordt om van WestlandOntmoet, de Week van Lezen en Schrijven, de Dag van de Mantelzorg iets moois te maken. Die initiatieven zorgen tijdelijk voor brede aandacht, maar zeker ook voor sterkere samenwerking daarna.

In onze gemeente wordt elke dag hard gewerkt door heel veel mensen om problemen aan te pakken. Alleen in deze krant al lezen we een greep daaruit: mantelzorg, kindermishandeling, alcoholpreventie, eenzaamheid, geweld tegen vrouwen. Met een ‘dag van’ of ‘week van’ zetten we de schijnwerper op één van die thema’s. Om er even extra bij stil te staan en om de krachten te bundelen er samen de schouders onder te zetten.

Piet Vreugdenhil
wethouder zorg en welzijn

Advertentie

spot_img