Home 202112-column Diverse redenen om een testament op te stellen

Diverse redenen om een testament op te stellen

0
Diverse redenen om een testament op te stellen

In uw testament regelt u zaken voor na uw overlijden. Het opstellen van een testament geeft rust en zorgt ervoor dat u zaken goed heeft geregeld. In deze column vertel ik u graag meer over wat u in een testament opneemt en wat de voordelen zijn.

Het benoemen van (andere) erfgenamen:

De wet regelt wie uw erfgenamen zijn als u komt te overlijden. Wilt u andere erfgenamen benoemen of een erfgenaam onterven? Dan zult u dit in een testament moeten regelen.

Uitsluitingsclausule:

Met een uitsluitingsclausule kunt u regelen dat uw erfenis voor de erfgenamen privébezit is en niet naar de ‘koude’ kant gaan bij echtscheiding.

Erfbelasting besparen:

Er zijn diverse mogelijkheden om via een testament erfbelasting te besparen na uw overlijden. Denk aan het afvullegaat!

Voorkomen dat de erfdelen van de kinderen moet worden ‘opgegeten’:

Als erfdelen van kinderen eerst bij de langstlevende partner terechtkomen, kan het zijn dat die dit vermogen moet ‘opeten’ als hij of zij in bijvoorbeeld een zorginstelling terechtkomt. In het testament kunt u hier regelingen voor treffen.

Een executeur aanwijzen:

Om de afwikkeling van de nalatenschap te vereenvoudigen is een executeur benoemen verstandig. De executeur draagt zorg voor de financiële afwikkeling. Een executeur aanwijzen is essentieel als er meerdere erfgenamen zijn of als u problemen tussen de erfgenamen verwacht.

Nalaten aan kleinkinderen:

Het kan leuk en ook fiscaal aantrekkelijk zijn om ook iets aan kleinkinderen na te laten. Het is niet voldoende om dit met uw kinderen te bespreken.

Bewind:

(Groot)ouders willen vaak voorkomen dat hun (klein)kinderen de erfenis al krijgen als ze nog jong zijn. Met een bewind zorgt u ervoor dat de erfenis wordt beheerd totdat het (klein)kind een bepaalde leeftijd heeft bereikt, bijvoorbeeld 23 jaar. Deze leeftijd mag u zelf bepalen.

Voogdij:

Heeft u jonge kinderen? Leg dan via een testament vast wie hun voogd wordt als u en de andere ouder zouden komen te overlijden voordat een kind 18 jaar is. Doet u dit niet, dan zal in zo’n situatie de kantonrechter moeten bepalen wie de voogd wordt.

Bedrijfsopvolging:

Heeft u een eigen bedrijf? Dan kan het verstandig zijn om via uw testament zaken te regelen voor uw bedrijfsopvolging. Dit kan naast onenigheid ook erfbelasting schelen.

Het opnemen van een ‘rampenclausule’:

Indien u vaak met het hele gezin op pad gaat, kunt u nadenken over het opnemen van een zogenaamde rampenclausule. Hiermee regelt u wie uw erfgenamen zijn als het gehele gezin iets zou overkomen.

Hoe gaat het opstellen van een testament in zijn werk?

Uiteraard zijn er meer redenen denkbaar om een testament op te maken. Alleen de notaris kan uw testament opmaken. In een eerste bespreking bespreken wij uw wensen. U ontvangt van ons een concept testament en komt voor een tweede bespreking naar kantoor om het testament te ondertekenen.

Heeft u vragen over het opmaken van een testament of over uw huidige testament? Maak dan gerust een afspraak en kom vrijblijvend bij mij langs.

Wilt u weten of een testament van belang is in uw situatie? Maak dan vrijblijvend een afspraak met Steffie Michels (foto). Steffie Michels is notaris en partner bij Westport Notarissen, email: s.michels@westportnotarissen.nl of telefoon 085 013 36 00, website: www.westportnotarissen.nl.