spot_img

Orange the World – 25 november tot en met 10 december 2021

Wereldwijd krijgt een op de drie vrouwen te maken met geweld. In Nederland is dat zelfs 45% van de meisjes en vrouwen. Om daar aandacht voor te vragen is de Orange the World campagne in het leven geroepen door de Verenigde Naties. Ook dit jaar doet de gemeente Westland weer mee met de campagne Orange the World. Op 25 november aanstaande werd de campagne afgetrapt bij voetenbalvereniging Westlandia.

28042020 – naaldwijk, verdilaan, oranje uitgelicht gemeentehuis ivm koningsdag Gemeente Westland © Thierry Schut iov E vd Voort.

In Nederland krijgt bijna de helft van de vrouwen en meisjes in haar leven met geweld te maken. Dat varieert van seksuele intimidatie tot aanranding en verkrachting, van huiselijk geweld tot doodslag en van gedwongen huwelijken tot genitale verminking, maar kan ook cybergeweld zijn. Vaak gaat het geweld ook over van generatie op generatie. Ouders die vroeger zelf mishandeld zijn, brengen soms later hun kind in een onveilige situatie.

Preventie
Het initiatief van Orange the World in Westland ligt bij Soroptimist International Club Westland, die zich inzet voor de verbetering van de positie van vrouwen en meisjes in de wereld. Jolanda Faber is voorzitter van Soroptimist International Club Westland. ” Tijdens de campagneweken worden wereldwijd gebouwen oranje verlicht. Ook het gemeentehuis van Westland en Lentiz Floracollege worden tot 10 december oranje verlicht. Dit jaar is het thema van de campagne: ‘preventie’. Want wat vinden we “normaal” gedrag richting vrouwen, hoe wordt er in de kleedkamers gesproken over vrouwen? Slecht voorbeeld doet vaak volgen. Het is een voedingsbodem om door anderen overgenomen te worden.”

Lesmateriaal
Het doel van de campagne is om door middel van voorlichting bewustwording te creëren en te voorkomen dat meisjes te maken krijgen met ongewenst en intimiderend gedrag. Jolanda: “Via onze club hebben wij Paula van der Schilt van Het Uitpluishuis bereid gevonden bereid gevonden om lesmateriaal te ontwikkelen voor scholen. De lessen zijn niet alleen bedoeld om dit jaar te geven. Ze zijn volgend jaar net zo goed inzetbaar. De doelgroep is leerlingen van het vmbo en havo/vwo.”

Taboe doorbreken
Wethouder Piet Vreugdenhil steunt de actie van harte: “Er is nog altijd een enorm taboe op geweld tegen vrouwen en er is een hoge drempel om het te melden. Te veel vrouwen weten bovendien niet waar ze intimidatie of geweld moeten melden, en of melden zin heeft. In de coronatijd is geweld achter de voordeur, meer dan anders, onzichtbaar. Dat moeten we zien te doorbreken door het onderwerp zoveel mogelijk bespreekbaar te maken.”

Meld geweld of intimidatie
Intimidatie of geweld door een partner, familielid, bekende of door wie dan ook is onacceptabel, altijd!  Praat erover met iemand die u vertrouwt. Sommige vrouwen worden gecontroleerd in hun internetgebruik en kunnen daardoor moeilijk melding maken. Meld het, eventueel met hulp van een ander, om hulp te krijgen en om te voorkomen dat anderen hetzelfde overkomt. Bel gratis en anoniem naar Veilig Thuis Haaglanden via 0800-2000. In noodgevallen bel altijd 112.

Kijk voor meer informatie www.orangetheworld.nl en www.geweldtegenvrouwenmelden.nl.

Advertentie

spot_img