spot_img

“Sportblessures: pieken en dalen!”

In onze regio wordt volop en steeds meer gesport. Om optimaal te kunnen genieten van sport, voor gezondheidsvoordelen of om topprestaties te leveren, is het van belang om blessurevrij te zijn. In de afgelopen jaren is het aantal blessures echter harder gestegen dan de beweegdeelname.

In opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zorgt ZonMw voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie. ZonMw komt voort uit twee organisaties: ZorgOnderzoek Nederland (ZON) en het gebied Medische Wetenschappen (MW) van Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek. Het instituut ontwikkelt ook kennis over het voorkomen van sportblessures.

Zorgonderzoek

Zo’n 10% van de wekelijkse sporters heeft in de afgelopen maanden een sportblessure opgelopen. Op jaarbasis komt dit naar schatting overeen met 3,8 miljoen geblesseerde sporters in Nederland. Gezamenlijk liepen zij rond de 4,8 miljoen blessures op, wat overeenkomt met 2,4 blessures per 1.000 uur sport. Een vijfde van de sportblessures ontstaat bij veldvoetbal. Veldvoetbal leidt ook tot de meeste SEH-bezoeken in verband met een blessure. Ook tijdens fitness (17%) en hardlopen (14%) werd een aanzienlijk deel van de blessures opgelopen. De meest opgelopen blessure is de knieblessure: één op de vijf geblesseerden raken geblesseerd aan de knie. Ook blessures aan het been en aan de enkel komen veel voor. Op basis van alle sporttakken waarvoor betrouwbare gegevens over de hoeveelheid sporturen beschikbaar zijn, blijkt dat mountainbiken de meest risicovolle sport per 1.000 uur is, gevolgd door veldvoetbal en wielrennen.

Oorzaak sportblessure

Fysio Sophie Stam is een fysiopraktijk met drie locaties in Westland. Sophie Stam: Een sportblessure is een letsel dat tijdens of als gevolg van een sportactiviteit is ontstaan en waardoor deze activiteit gestaakt moest worden of aan de eerstvolgende sportactiviteit niet kon worden deelgenomen. Een sportblessure ontstaat vaak door overbelasting of doordat iemand jou een letsel toebrengt. Je kan een sportblessure voorkomen door goed te trainen en je belasting met een schema geleidelijk opbouwt. Tevens is een goede warming-up van groot belang en spierversterkende oefeningen. Ook de weersomstandigheden kunnen blessures veroorzaken. In de winter moet je je anders kleden dan in de zomer.”

Behandeling

“Wij behandelen met name mensen met een sportblessure. Dat is onze specialiteit”, vervolgt Sophie. “Nadat iemand een blessure heeft opgedaan, komen ze direct naar ons. Wij hebben ook (echo)apparatuur om exact te kunnen zien wat de blessure inhoudt en hoe wij deze kunnen behandelen. Bij ernstige blessures, zoals een gescheurde kruisband, sturen wij de geblesseerde door naar een van onze specialisten in ons netwerk. Bij ernstige blessures kunnen onze patiënten eventueel gratis krukken of een scootmobiel lenen.”

Pieken en dalen

Toen er weinig gesport kon worden door de coronamaatregelen, nam ook het aantal sportblessures af. Logisch. “Het gemiddeld aantal sportblessures over de afgelopen twee jaar is echter zeker niet afgenomen. De reden is dat sporters na het opheffen van de coronamaatregelen, vaak ongetraind aan wedstrijden deelnemen. Het gevolg is dat er meer sportblessures door overbelasting waren. Vanaf september was er een piek bij ons. Het was zelfs zo druk dat we twee nieuwe collega’s hebben aangenomen. We zijn nu in totaal met zes fysiotherapeuten. Uiteindelijk is voorkomen beter dan genezen. Zorg er als sporter voor dat je goed getraind aan een wedstrijd begint, een goede warming-up doet. En ben je dan een tijdje gestopt, neem dan de tijd om op hetzelfde niveau terug te komen. Sporten is té leuk om het niet te kunnen beoefenen omdat je onnodig geblesseerd raakt!”

Advertentie

spot_img