spot_img

Werk & Mantelzorg

Het bereiken van de erkenning mantelzorgvriendelijke werkgever door Vitis Welzijn en de gemeente Westland vraagt om navolging. De twee organisaties zijn niet de eersten in Gemeente Westland. Er mogen nog heel veel Westlandse werkgevers volgen.

Werk combineren met mantelzorg is tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld. Gemiddeld een op de vier werknemers combineert werk met mantelzorgtaken en dat aantal groeit. Werk&Mantelzorg, een initiatief van MantelzorgNL, begeleidt bedrijven op weg naar een mantelzorgvriendelijke organisatie. “Het begint met bewustwording. Veel mantelzorgers zien zichzelf niet als zodanig. Het kan zomaar een verborgen thema zijn waar de organisatie last van heeft, omdat een werknemer met mantelzorgtaken dreigt uit te vallen”, vertelt Martijn Tillema van Werk&Mantelzorg. “Om een mantelzorgvriendelijke organisatie te worden, hebben we een proces ingericht van vier stappen; bespreken, beschrijven, bekwamen en borgen. Deze hoeven niet op volgorde uitgevoerd te worden, maar zijn wel allemaal belangrijk. Heb je alle vier stappen doorlopen, en heb je werk en mantelzorg geborgd in jouw organisatie, dan kun je opgaan voor de erkenning.”

Samen stappen zetten met Westlandse bedrijven
Als wethouder zorg en welzijn spreekt Piet Vreugdenhil regelmatig mantelzorgers in Westland. “Mantelzorgers hebben een zware taak in de zorg voor hun naasten, zeker wanneer zij daarnaast ook nog een baan hebben. Wanneer mantelzorgers hierover duidelijke afspraken hebben gemaakt op hun werk, geeft dit lucht en kunnen zij de mantelzorgtaken beter vervullen én hun werk goed blijven uitvoeren”, vertelt Vreugdenhil. “Wij bieden ondersteuning aan mantelzorgers in Westland,” vult Marja van den Berg van Vitis Welzijn aan. “Daarnaast zijn wij er ook voor bedrijven in Westland die vragen hebben over dit actuele en belangrijke thema. Doordat wij zelf de stappen doorlopen hebben naar een mantelzorgvriendelijke organisatie én wij weten wat er speelt bij mantelzorgers, kunnen wij samen met andere Westlandse bedrijven deze belangrijke stappen zetten.”

Maak ruimte voor mantelzorg
“Het is mooi om deze erkenning samen met Vitis Welzijn te ontvangen. Wanneer je er als gemeente en welzijnsorganisatie bent voor alle mantelzorgers in Westland, is het logisch om er ook te zijn voor de mantelzorgers binnen je eigen organisatie. Dat klinkt vanzelfsprekend, maar het is alleen haalbaar als we ons daar bewust voor inzetten. En dat doen we dus goed, blijkt,” vertelt wethouder Ben van der Stee tijdens het in ontvangst nemen van de erkenning samen met Liesbeth Koornneef, directeur van Vitis Welzijn.

Ondersteuning
Mantelzorg hoort bij het leven en dus ook bij het werk. Vitis Welzijn kan zowel mantelzorgers als bedrijven concreet ondersteunen. Liesbeth Koornneef: “Met mantelzorgers beantwoorden we graag vragen als: Waar moet ik rekening mee houden als ik mantelzorger ben? Bij wie kan ik terecht als ik zelf even niet kan helpen? Ik maak regelmatig onkosten; heb ik recht op financiële ondersteuning? Zomaar wat vragen die als mantelzorger op je af kunnen komen. Wij zijn er ook voor bedrijven in Westland die vragen hebben over dit actuele en belangrijke thema. Wij weten wat er speelt bij mantelzorgers, kunnen wij samen met andere Westlandse bedrijven deze belangrijke stappen zetten. Wij gaan dan met bedrijven in gesprek en/of bieden ondersteuning bij het organiseren van bijeenkomsten of trainingen bij bedrijven.”

Meer info vind je op de website van Vitis Welzijn in de rubriek: Werk en mantelzorg.

Advertentie

spot_img