spot_img

Walrussen gespot op Monsterse strand

Zwemmen is gezond en het zout in de Noordzee werkt helend. Feit. Maar de watertemperatuur laat nog wel eens te wensen over. Walrusclub Westland trekt zich daar niets van aan. Jaarrond nemen zij wekelijks een frisse duik in de (koude) Noordzee.

De Walrusclub is een club voor mensen die aan winterzwemmen doen. Winterzwemmen komt voort uit een eeuwenoude traditie van het op verschillende manieren opzoeken van de kou. Het doel is onder meer de algehele gezondheid te bevorderen. Inmiddels zijn er zeven Walrusclubs in Nederland.

Sinds dit jaar is Walrusclub Westland daar één van. Huisarts Monique Tjon-a-Tsien speelde al langer met het idee om een Walrusclub in Westland op te richten. Met haar ervaring als instructeur van de Siberische/Russische-methode, ademtherapeut, koudetrainer en integrale leefstijlhuisarts, was dat voor haar een logische stap.

“Ik zocht nog iemand die het sportieve deel goed vorm kon geven. Om die reden heb ik Jessica Kleijheeg benaderd. Jessica is hardlooptrainer, runningtherapeut en door mij opgeleid tot Adem & Koudetrainer. Al snel werd de Walrusclub een succes. Daarom hebben we Hilda van der Burgh – ook geen onbekende in Westland als het gaat om coaching en ademwerk – gevraagd om als trainer aan te sluiten. Hilda is, net als Jessica en ik instructeur en versterkt nu ons team.”

Programma

Elke training bestaat uit gewrichtsgymnastiek, een goede warming-up en daarna dippen of zwemmen in het koude water. “We zijn het hele jaar actief. Er is wekelijks een groep op vrijdag die om half 10 vanuit dorpshuis ‘Het Vrondel’ in Ter Heijde bij elkaar komt.  Op vrijdag starten we met verschillende ontspannings- en ademhalingsoefeningen, waarna we naar het strand gaan voor de warming up en een duik in de zee. Om de week hebben we in het winterseizoen (deze loopt tot 1 mei) op zondag een training die meer in het teken staat van sporten en bewegen.”

Gezondheid

“Walrusclub Westland is natuurlijk de gezelligste club van Westland”, vervolgt Monique met een glimlach. Maar ook de voordelen voor de gezondheid spelen een rol om je aan te sluiten. “Het is ontzettend leuk om met andere mensen de natuur en het koude water op te zoeken. Er zijn steeds meer mensen die de voordelen van de kou ervaren en dat graag met elkaar willen delen. Koudetraining maakt de mens zowel fysiek als mentaal gezonder. De kou schudt wakker. Kou heeft fysieke effecten op het zenuwstelsel, de hormonen, het immuunsysteem, longen, hart-, bloedvat- en lymfestelsel, verbetert de stofwisseling, de temperatuurregulatie en activeert bruin vet. Bruin vet wordt geactiveerd door kou en verbrandt vetten en suikers om warmte te maken. Dit blijkt goed te zijn voor mensen die willen afvallen en suikerziekte hebben. Kou maakt je mentaal vooral sterker doordat de blootstelling eraan actie vereist.”

Zin in een koude duik?

“Er zijn nu ongeveer 25 mensen aangesloten bij Walrusclub Westland. Zij komen wanneer het uitkomt; sommigen elke week, anderen minder vaak” vertelt Jessica Kleijheeg. “Mocht je interesse hebben, kun je ons vinden op Facebook en Instagram. Via die social mediakanalen kun je ons een berichtje sturen. Op onze websites: www.koudeseminaar.nl en www.revisie.nu kun je ook onze contactgegevens vinden en ons bellen, mailen of appen. We plannen dan een intake met je in, Tijdens de intake vertellen we je meer over hoe een Walrusclubtraining eruitziet, We nemen samen ook de veiligheidsregels door en kijken of je gezond en fit genoeg bent om deel te nemen. De intake kost 25 euro en daarna betaal je 10 euro per keer. Nieuwe walrussen zijn altijd welkom. Probeer het gewoon een keer!”

Advertentie

spot_img