spot_img

De bloedruk: problemen, oorzaken en voedingsadvies

Een hoge bloeddruk is een regelmatig voorkomende gezondheidsklacht en wordt gezien als één van de belangrijkste indicatoren voor een verhoogd risico van een hartaanval of beroerte.

Oorzaken
Hoge bloedruk komt vaak voor in combinatie met overgewicht, een verstoring van de bloedvetten en een verhoogde bloedsuikerspiegel: het zogenaamde metabool syndroom. Omdat dit gepaard gaat met een sterk verhoogde kans op het ontwikkelen van diabetes type II en hart- en vaatziekten, is het van groot belang om tijdig in te grijpen.

Voedingsadvies en leefpatroon
Onderzoek heeft aangetoond dat de kans op het ontwikkelen van diabetes type II bij het metabool syndroom door relatief eenvoudige maatregelen met meer dan de helft verminderd kan worden: een half uur per dag aan lichaamsbeweging, lichaamsgewicht verliezen en het dieet aanpassen: minder (verzadigd) vet. Daarnaast is het belangrijk om zeer weinig tot geen suikers meer te gebruiken.

Voedings- en suppletieadvies
Voeding- en leefstijlmaatregelen vormen altijd de basis voor het bestrijden van een hoge bloeddruk. Een aantal supplementen kan daarnaast een belangrijke rol spelen. Zo heeft visolie enigszins een bloeddrukverlagend effect en is een eenvoudige en zuivere manier om direct meer gezonde vetten aan de voeding toe te voegen. Kalium speelt, evenals magnesium, een belangrijke rol in het reguleren van de bloeddruk. Rijke bronnen aan kalium zijn groenten en fruit, vruchten(sap), tomaten en bananen. Magnesium, dat vooral in groenten voorkomt, kan als supplement worden ingezet (200-400 mg, bij voorkeur als magnesiumcitraat). Ook diverse B-vitaminen kunnen een belangrijke rol spelen. Vitamine B-6, B-12 en foliumzuur verlagen het homocysteïnegehalte en helpen het lichaam de bloeddruk te reguleren. Essentiële vetzuren en
anti-oxidanten helpen het lichaam om bescherming te bieden tegen oxidatie van cholesterol en zo de gevolgen van een verhoogde bloeddruk te verminderen.

Voor meer informatie over de bloeddruk, voeding en het gebruik van bepaalde voedingsstoffen, kunt u zich wenden tot uw drogist, reformzaak, natuurvoedingswinkel of een (natuur) geneeskundige.

Advertentie

spot_img