spot_img

Gezond en vitaal ouder worden

Gezond en vitaal ouder worden heb je voor een groot gedeelte zelf in de hand. Het gaat hierbij niet alleen over de juiste voeding en voldoende beweging, maar ook over de mentale gezondheid. Met een positieve mindset kan je namelijk een stuk ouder worden. In dit artikel geven we 7 tips waarmee jij een verantwoord en gezond voedingspatroon ontwikkelt en we vertellen je met welke lichamelijke beweging jij bijdraagt aan het vitaal en gezond ouder worden.

Je bent nooit te oud om te kiezen voor een actieve levensstijl
We zien dat bij oudere mensen steeds minder bewegen. De spiermassa neemt hierdoor af en het risico op bijvoorbeeld hart- en vaatziekten, kanker, diabetes en psychische aandoeningen neemt toe. Wanneer je negentig minuten achter elkaar zit, komt je stofwisseling in ruststand terecht. Wanneer deze in ruststand is zullen de ingenomen calorieën niet snel verbranden. Integendeel zelfs, het zal als vet worden opgeslagen rond je middel.

Start daarom met bewegingen die je goed vol kan houden. Ga bijvoorbeeld dagelijks een ronde wandelen. Bij elke verhoging van de lichamelijke activiteit worden de botten een stukje sterker. Beweging is niet alleen goed voor de botten, maar ook voor het hart, de longen en vele andere organen. De spiermassa zal toenemen en het vetweefsel zal afnemen.

Wanneer je zorgt voor voldoende beweging kan je vitaal en gezond ouder worden. Beweging zorgt op zowel lichamelijk als mentaal vlak voor positieve veranderingen. Wanneer mensen meer bewegen voelen zij zich gezonder, zijn gelukkiger, slapen beter en worden gemiddeld een stuk ouder. Zelfs klachten als angst en depressie kunnen verminderen wanneer we meer bewegen. Een kleine toename van de lichamelijke beweging draagt al bij aan het gezond en vitaal ouder worden.

56% van de 75-plussers voelt zich eenzaam, maar wat kan je er tegen doen? Met vitaal en gezond ouder worden, bedoelen we niet alleen de lichamelijke aspecten zoals voeding en beweging. Vitaal ouder worden gaat ook over bewustwording en over de mate waarin men zin heeft in het leven. Eenzaamheid is hierbij een belangrijk aspect. Van alle 75-plussers in Nederland voelt 56% zich eenzaam. Gelukkig kun je een aantal dingen doen tegen eenzaamheid.

Een positieve mindset
Je wordt ouder wanneer je positief in het leven staat. Veel ouderen stoeien met eenzaamheid en zijn hierdoor regelmatig chagrijnig. Ze zien het nut van het leven niet meer in en leven van dag tot dag met lichte tegenzin. Dat kan anders! Doorzetten, vasthouden en het verstikken van chagrijnigheid blijkt het geheim te zijn om wel honderd jaar oud te kunnen worden.

Ontdek nieuwe passies
De hele dag naar de televisie kijken en koffie drinken is waarschijnlijk niet de manier waarop jij oud wil worden. Zeker wanneer je net met pensioen bent, maar nog wel zin hebt om dingen te doen, kan je jezelf heel eenzaam gaan voelen. Daarom is het tijd om een nieuwe passie te ontdekken. Ben jij nog erg fit en wil je veel bewegen? Dan kan je kijken of bijvoorbeeld wandelen, wielrennen of tennissen iets voor jou is. Is dat iets te zwaar? Dan kan je ook proberen of je tekenen of fotograferen leuk vind. Heb jij je passie gevonden? Dan kan je deze passie ook proberen over te brengen op anderen of zelf op zoek gaan naar mensen die dezelfde passie hebben. Zo ontdekte mijn opa na zijn pensioen dat hij het erg leuk vind om miniatuur boten te bouwen. Dit vertelde hij tegen mijn andere opa en hij nam deze hobby ook over. Zij kunnen weer samen hele middagen aan bootjes knutselen.

Kinderen het huis uit? Neem een hond!
Uit onderzoek blijkt dat mensen voordat ze kinderen krijgen hun leven gemiddeld een 8 als cijfer geven. Zodra zij kinderen krijgen keldert dit cijfer en wanneer de kinderen uit huis zijn stijgt het weer. Helaas merken veel ouderen ook dat wanneer hun kinderen al een tijd het huis uit zijn, zij zich steeds eenzamer gaan voelen. De kinderen komen minder vaak langs, of erger nog: ze hebben helemaal geen kinderen (meer) die langskomen. Om je minder eenzaam te voelen kan je een hond nemen. Hierdoor voel je jezelf nooit meer alleen en je moet dagelijks de deur uit om een rondje te wandelen. Wist je dat wanneer je een hond aait, dit je bloeddruk verlaagt? Daarnaast kijkt een hond heel erg tegen je op, waardoor jij meer zelfvertrouwen krijgt en weer zin hebt om dingen te ondernemen.

Advertentie

spot_img