spot_img

Mensen met een licht verstandelijke beperking meer tijd en aandacht van de huisarts

In Nederland hebben ongeveer 1,17 miljoen mensen een licht verstandelijke beperking (LVB). Zij hebben een lager intelligentieniveau en soms moeite om zich in de maatschappij te redden. Deze groep krijgt op dit moment onvoldoende passende zorg, constateert Zorginstituut Nederland. De gezondheid van mensen met een LVB kan verbeteren als artsen herkennen dat hun patiënt een verstandelijke beperking heeft en daar rekening mee houden in de spreekkamer. Dit is een van de belangrijke aanbevelingen uit het Zinnige Zorg Verbetersignalement ‘Zorg voor mensen met een LVB en een gezondheidsprobleem’.

De verbeteringen kunnen ervoor zorgen dat mensen met een LVB zich meer gehoord en begrepen voelen. Zo kunnen ze beter samen met hun huisarts beslissen wat er met hun hulpvraag moet gebeuren. Zij kunnen hun klachten tijdig laten behandelen, krijgen vaker de juiste medicatie en kunnen de behandel- en medicatie-adviezen beter opvolgen. 

Advertentie

spot_img